Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2024

Η εκπαίδευση των Ελλήνων στα χρόνια των Φράγκων και των Τούρκων: Το κρυφό σχολειό, η κακοδαιμονία και η ανολοκλήρωτη μεταρρύθμιση του Καποδίστρια

 

«Αυτή η μανιώδης φιλοδοξία, που διακατέχει όλους τους Έλληνες, δεν είναι ένα θλιβερό πάθος. Δεν είναι πανάκεια για τον λαό, αλλά τον ανυψώνει πάνω από τα πιο ευτυχισμένα και πλούσια έθνη. Ο άνθρωπος δεν ζει μόνο με ψωμί. Ένας Έλληνας που δεν έχει να βάλει μπουκιά στο στόμα του τρέφεται με μία πολιτική συζήτηση ή ένα άρθρο στην εφημερίδα…». ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2024

Τί είναι το Brain rot που αναδείχθηκε λέξη της χρονιάς

ΑΝΔΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ ΜΑΚΗΣ

Λέξη της Χρονιάς για το 2024 σύμφωνα με τους λεξικογράφους της Οξφόρδης αναδείχθηκε ησήψη εγκεφάλου – Brain rot” μετά από δημόσια ψηφοφορία 37.000 ατόμων από μια σύντομη λίστα έξι λέξεων που αντικατόπτριζαν τις διαθέσεις και τις συζητήσεις που συνέβαλαν στη διαμόρφωση της χρονιάς. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2024

ΓΙΑ ΤΟ ΦΕΤΙΝΟ ΝΟΜΠΕΛ ΦΥΣΙΚΗΣ (ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΜΕΤΩΠΟ)

 

Panayotis Benetatos

Πολλές ήταν οι αρνητικές αντιδράσεις για το φετινό Νόμπελ φυσικής στους John Hopfield και Geoffrey Hinton. Οι περισσότερες εξέφραζαν απογοήτευση ή και κάποια κουτοπόνηρη χαιρεκακία: "το Νόμπελ φυσικής πήγε στην Πληροφορική", "πληροφορικάριοι πήραν το Νόμπελ Φυσικής", "στέρεψε από νέες ανακαλύψεις η φυσική, τόσο που το Νόμπελ Φυσικής πάει σε άλλον τομέα"... Η Sabine Hossenfelder, με απαράδεκτα επιφανειακό ξερολισμό, ανέβασε ένα βίντεο χθες στο οποίο λέει ότι ο Hopfield είναι "an American computer scientist"!!!

Από τους Millennials στην Gen Z – Πώς τα social media αλλάζουν τον κόσμο

 

ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ 

Οι άνθρωποι που έχουν γεννηθεί από τα μέσα της τελευταίας δεκαετίας του προηγούμενου αιώνα έως της αρχές του τρέχοντος (Generation Z ή Gen Z) αποτελούν μία τεράστια ομάδα νεαρών ατόμων, που δεν έχει καμία εμπειρία διαβίωσης χωρίς το διαδίκτυο. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2024

Ερωτήματα που δεν τέθηκαν...


Ποιος θα σηκώσει τα παιδιά μας από τα smartphones ώστε να τα μάθει να επικοινωνούν αληθινά και να σκέφτονται κριτικά, να μιλούν και να αρθρώνουν στοιχειώδη νοηματικό λόγο και να διαμορφώνουν την δική τους γνώμη και άποψη ;  
Πως θα μάθουμε στους νέους ότι οι ατελείωτες ώρες στις οθόνες του Διαδικτύου δεν είναι εργασία ή εκπαίδευση αλλά αλλοτρίωση και αποξένωση μέσω ανωφελής συχνά υπερδικτύωσης και εκστατικής υπερεπικοινωνίας;

Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2024

Όταν το διαδίκτυο “αρπάζει” το μυαλό μας…

  ΚΑΤΑΡΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Η ψηφιακή τεχνολογία, το διαδίκτυο, η τεχνητή νοημοσύνη  και τα  social media, ασκούν αρνητικές πιέσεις όχι μόνο στο κοινωνικό ιστό και στη δημοκρατία, αλλά και στην ίδια την ψυχική συσκευή του ατόμου και τον εγκέφαλό του, με κίνδυνο να του κατακερματίσουν το γνωσιακό περιβάλλον, να περιορίσουν την κριτική και δημιουργική σκέψη, να το χειραγωγήσουν, να του δημιουργήσουν αισθήματα χαμηλής αυτοεκτίμησης και φυσικά να του δημιουργήσουν εξάρτηση. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024

Φινλανδία: Επιστροφή… στο μέλλον: Από το laptop στο χαρτί, από τα smartphones στο στυλό – Ένα σχολείο εγκαταλείπει τις ψηφιακές συσκευές ως μέσο μάθησης

Το φινλανδικό εκπαιδευτικό σύστημα, το οποίο επί χρόνια αναδεικνύεται ως το καλύτερο στην Ευρώπη, πρωτοπορεί και πάλι. Οι μαθητές στη μικρή φινλανδική πόλη Ριχιμάκι θα πηγαίνουν από φέτος στο σχολείο με τις σχολικές τους τσάντες γεμάτες μόνο με βιβλία. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Τρίτη 27 Αυγούστου 2024

Καταστρέφεις τα παιδιά, εγκαταλείποντάς τα σε “οθόνες-νταντάδες”…

 ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ ΓΙΑΝΝΗΣ 

Για τους περισσότερους ανθρώπους, η χρήση οθονών είναι κομμάτι της καθημερινότητάς τους. Αποτελεί συχνά την “παρέα” τους, το περιβάλλον μέσα από το οποίο αλληλεπιδρούν, ψυχαγωγούνται, εργάζονται, επικοινωνούν και διασκεδάζουν στα πλαίσια της κατοικιδιοποιημένης συνθήκης της καθημερινής τους ζωής. Τι συμβαίνει όμως όταν αυτή η συνθήκη καθημερινής ζωής αφορά παιδιά προσχολικής ή πρώτης σχολικής ηλικίας; ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Τρίτη 20 Αυγούστου 2024

Η χαμένη γενιά

«Αν τους πεις «κλείσε το κινητό και βγες στην κοινωνία, απόκτησε μια δέσμευση για το καλό όλων», δηλαδή μια πηγή ευτυχίας, στιγμιαία θα αιφνιδιαστούν(…)
«Η διαρκής πλοήγηση των παιδιών στα κοινωνικά δίκτυα – όμοια με την οδήγηση αυτοκινήτου χωρίς ζώνες και αερόσακους, σε δρόμους δίχως όρια ταχύτητας και κανόνες– κληροδοτεί μειωμένη αυτοεκτίμηση, ντροπή για την περιορισμένη αποδοχή, άγχος, κατάθλιψη, την εντύπωση ότι ο κόσμος έξω είναι επικίνδυνος.
Και όσο περισσότερο χρόνο περνούν στην ψευδαίσθηση, τόσο αυτή γίνεται η πραγματικότητά τους.
Η καταβύθιση στο κινητό τούς στερεί ουσία ζωής και σοφία, λένε οι μελετητές. Χάνουν την επαφή, π.χ., με τα μεγάλα κλασικά έργα, με τα καλύτερα μυαλά του παρελθόντος, που ξεδιπλώνουν εμπρός τους τη φωτεινότερη οδό προς την κατανόηση της κατάστασής τους.
Και σταδιακά, τα έπαθλα της αυτοέκθεσης παράγουν πιέσεις για την οικοδόμηση μιας προσωπικής «επωνυμίας», ενός «εμπορικού σήματος», ιχνογραφούν μονοδιάστατα τον πυρήνα της ευτυχίας – χρήμα και φήμη(….)
«Δεν εκπλήσσει πια η αντίφαση ότι οι νέοι, η πλέον ευνοημένη ιστορικά γενιά στον δυτικό κόσμο, το πιο ευτυχισμένο μέχρι πρότινος κομμάτι του πληθυσμού των προοδευμένων χωρών, είναι σήμερα το δυστυχέστερο. Το ζούμε.
Η καρδιά, λέμε, αδυνατεί να τορνεύσει όνειρα όταν η ανθρωπότητα γλιστράει στις αβύσσους των λαθών της, των ακραίων παθών και των βαρβαροτήτων. Εχει φθαρεί η ιδέα του μέλλοντος ως γη της Επαγγελίας. Οι σκιές επικείμενων καταστροφών εξασθενούν τη ζωογόνο δύναμη των ελπίδων, στερώντας από τις φλόγες του το νεανικό σύμπαν.
Οι νέοι, πιστεύουμε, δεν ζουν πια σε ευφορική αναμονή, μέσα σε εκείνο που δεν ήρθε ακόμη, σε ένα εκθαμβωτικό αύριο φτιαγμένο με τα υλικά της επιθυμίας.
 Η λαχτάρα για εφόρμηση προς τα εμπρός έδωσε τη θέση της στη συγκράτηση και στον φόβο»

 Τασούλα Καραϊσκάκη -  Καθημερινή.

via  Ilias Karavolias

=============

Δευτέρα 8 Ιουλίου 2024

Αυτοπροσώπως - Μελετόπουλος Μελέτης - 04/07/24

===========================

Βlogger:

Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2019

"....Επειγόντως να μεταρρυθμίσουμε τα προγράμματα σπουδών για να μην “παράγουμε” λειτουργικά αναλφάβητους.

Βέβαια ακούγοντας “μεταρρύθμιση” θα τραβούσα περίστροφο αν είχα, γιατί μετά από συνεχείς μεταρρυθμίσεις είμαστε εδώ που είμαστε! Φαίνεται ότι οι μεταρρυθμίσεις έκαναν καλό μόνο στους μεταρρυθμιστές αλλά σίγουρα δεν έκαναν καλό στην εκπαίδευση και στην κοινωνία.

  • Γνήσια μεταρρύθμιση λοιπόν με ξεκάθαρη στόχευση για το τι άνθρωπο - πολίτη θέλουμε και αυτό μπορεί να γίνει μόνο με τη συνεργασία όλων κοινωνικών ομάδων που πρέπει να βρουν το κουράγιο να δουν το πρόβλημα κατάματα και να μην προσπαθήσουν απλά να εξυπηρετήσουν την δικιά τους προσωπική αντζέντα.
  • Σοβαρή μεταρρύθμιση λοιπόν, ανοιχτός διάλογος για το τι Παιδεία θέλουμε. Γιατί είναι απαράδεκτο, η χώρα να έχει χρεοκοπήσει και η Εκπαίδευση να καμώνεται ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει.
  • Σε μια σοβαρή χώρα, θα έπρεπε από την πρώτη στιγμή - με τη χρεοκοπία – να ανασχεδιασθεί όλη η εκπαίδευση, από τα νηπιαγωγεία έως τα ΑΕΙ, αφού η χρεοκοπία σημαίνει πριν απ’ όλα αποτυχία της εκπαίδευσης, αποτυχία και της πνευματικής ηγεσίας του τόπου.
  • Δεν μπορεί να στρουθοκαμηλίζουμε αφού η εκπαίδευση φαίνεται να πορεύεται χωρίς πυξίδα εν κενώ, χωρίς να μπορεί να απαντήσει στα αγωνιώδη ερωτήματα των πολιτών.
  • Να είναι άραγε τυχαίο το γεγονός ότι την υπογραφή για τη χρεοκοπία της χώρας να την έχει βάλλει κάποιος που έχει διατελέσει και Υπουργός Παιδείας;"

---------------------------------------------

Πέμπτη 8 Ιουνίου 2023

 -------------------------

Τετάρτη 1 Απριλίου 2020

===============

 

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024

Το Λος Άντζελες απαγορεύει τα smartphone στα σχολεία

Το εκπαιδευτικό συμβούλιο επικαλέστηκε έρευνα που έδειξε ότι η υπερβολική χρήση συνδέεται με αυξημένο στρες, κατάθλιψη, διαταραχές ύπνου, επιθετικότητα και αυτοκτονικές τάσεις. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Δευτέρα 10 Ιουνίου 2024

Στοχοθεσία.


Όταν ο Σταύρος Παπαδόπουλος ήταν 12 χρονών, η ξαδέρφη του τον πίεσε να στοχεύσει στο πανεπιστήμιο. Ευτυχώς, η πίεση απέδωσε και ο Σταύρος σπούδασε στη Θεσσαλονίκη, έκανε διδακτορικό στο Hong Kong και κατέληξε στο MIT και την Intel για να κάνει έρευνα.  

https://youtu.be/zoTqzsXJ2Hc

---------------------------------------

Τρίτη 4 Ιουνίου 2024

Εγκληματίες Παιδείας, όπως λέμε «Εγκληματίες Πολέμου»: Αδιαφόρησαν τα κόμματα, οι κυβερνήσεις, οι ακαδημαϊκοί, οι συνδικαλιστές, οι γονείς, οι πάντες…

Του ΓΙΩΡΓΟΥ Κ. ΣΤΡΑΤΟΥ

Θεωρώ βέβαιο ότι ο ιστορικός του μέλλοντος θα αποδώσει στους Έλληνες από τα τέλη του 20ου μέχρι και αυτά του 21ου αιώνα, τον χαρακτηρισμό «Εγκληματίες Παιδείας». Όπως λέμε «Εγκληματίες Πολέμου», κάπως έτσι και χειρότερα.

Χειρότερα γιατί ο πόλεμος αποτελεί μία ειδική συνθήκη που οδηγεί την ανθρώπινη ύπαρξη στα όρια της καθώς τη φέρνει κάθε λεπτό αντιμέτωπη με το ζήτημα της επιβίωσής της. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Παρασκευή 31 Μαΐου 2024

Νeil Postman: «λουδίτης»… απ’ το μέλλον;

«“Ὦ τεχνικώτατε Θεύθ, ἄλλος μὲν
τεκεῖν δυνατὸς τὰ τέχνης, ἄλλος δὲ κρῖναι τίν’ ἔχει μοῖραν
βλάβης τε καὶ ὠφελίας τοῖς μέλλουσι χρῆσθαι· καὶ νῦν
σύ, πατὴρ ὢν γραμμάτων, δι’ εὔνοιαν τοὐναντίον εἶπες ἢ
δύναται. τοῦτο γὰρ τῶν μαθόντων λήθην μὲν ἐν ψυχαῖς
παρέξει μνήμης ἀμελετησίᾳ, ἅτε διὰ πίστιν γραφῆς ἔξωθεν
ὑπ’ ἀλλοτρίων τύπων, οὐκ ἔνδοθεν αὐτοὺς ὑφ’ αὑτῶν ἀναμι-
μνῃσκομένους· οὔκουν μνήμης ἀλλὰ ὑπομνήσεως φάρμακον
ηὗρες. σοφίας δὲ τοῖς μαθηταῖς δόξαν, οὐκ ἀλήθειαν πορί-
ζεις· πολυήκοοι γάρ σοι γενόμενοι ἄνευ διδαχῆς πολυγνώ-
μονες εἶναι δόξουσιν, ἀγνώμονες ὡς ἐπὶ τὸ πλῆθος ὄντες,
καὶ χαλεποὶ συνεῖναι, δοξόσοφοι γεγονότες ἀντὶ σοφῶν”».

(Από τον πλατωνικό διάλογο Φαίδρος 2752-275b)

 “Reading is not merely sympathizing and understanding; it is also criticizing and judging. Hither to our endeavor has been to read books as a writer writes them. We have been trying to understand, to appreciate, to interpret, to sympathize. But now, when the book is finished, the reader must leave the dock and mount the bench. He must cease to be the friend; he must become the judge. And this is no mere figure of speech”.

Virginia Wolf, How one should read a book

«Οι κοινωνίες του προφορικού λόγου αναζητούν τη σοφία, οι κοινωνίες του χειρογράφου και του εντύπου τη γνώση και την πληροφορία, και σήμερα η ηλεκτρονική χειρίζεται επιδέξια τα bytes για να παράγει δεδομένα».

Alvin Kernan

Το έτος 1959, ο φυσικός και λογοτέχνης C. P. Snow έδωσε μια μνημειώδη διάλεξη στο πανεπιστήμιο του Cambridge, διάλεξη που αργότερα εκδόθηκε σε βιβλίο με τον αρκούντως χαρακτηριστικό τίτλο Οι δύο κουλτούρες. Θέμα της διάλεξης ήταν οι διαφορές και η σχέση ανάμεσα στον χώρο των επιστημών (sciences) και στον χώρο των γραμμάτων και τεχνών (humanities). Ολόκληρος ο χώρος του πνεύματος στη Δύση βρίσκεται διασπασμένος σε δύο «κόσμους», σε δύο «κουλτούρες»: από τη μια μεριά βρίσκονται οι φυσικές επιστήμες, ενώ από την άλλη οι ανθρωπιστικές σπουδές. 

Τετάρτη 8 Μαΐου 2024

“Η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν έχει τίποτα το μαγικό” – Αντώνης Μαυρόπουλος

========================

Δείτε  το και ακούστε τον! Από το 18ο λεπτό και μετά...

Ο Αντώνης Μαυρόπουλος, συγγραφέας του βιβλίου “Τεχνητή Νοημοσύνη: Άνθρωπος, Φύση, Μηχανές”, ασχολείται με το θέμα από το 2017. Συνεπώς, μπορεί με βεβαιότητα να έχει άποψη για το τι είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη και το πόσο θα αλλάξει τη ζωή μας.

Το πρώτο συμπέρασμα που πρέπει να κρατήσουμε είναι αυτό που λέει στην αρχή της συζήτησης μας: “Η Τεχνητή Νοημοσύνη δεν έχει τίποτα το μαγικό… Κρύβει πίσω της πολύ σκληρή, ανθρώπινη εργασία”.

Ο κ. Μαυρόπουλος εξηγεί τη σχέση της ανθρώπινης νοημοσύνης με την τεχνητή και ποιος είναι ο ρόλος της γλώσσας, αναφέρεται σε όσα νέα φέρνει στην οικονομία και την τεχνολογία και θέτει το ερώτημα αν μπορεί να αποτελέσει φάρμακο για τις ασθένειες του καπιταλισμού.

Τρίτη 16 Απριλίου 2024

“Εγκέφαλος ποπ κορν” – Η διάσπαση της προσοχής μας λόγω τεχνολογίας

ΚΑΛΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ 

Πρόσφατα δεδομένα σχετικών ερευνών δείχνουν ότι η μέση διάρκεια της ανθρώπινης προσοχής είναι 8,25 δευτερόλεπτα. Εάν αυτός ο αριθμός δε σημαίνει τίποτα για εσάς, τότε σκεφτείτε το εξής: Τα χρυσόψαρα έχουν μέση διάρκεια προσοχής 9 δευτερολέπτων. Σκεφθείτε το για ένα λεπτό! ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Κυριακή 14 Απριλίου 2024

O Ρίτσαρντ Ντόκινς για το παράξενο σύμπαν μας

 Ο βιολόγος Ρίτσαρντ Ντόκινς (Richard Dawkins) εξηγεί γιατί θα έπρεπε να "σκεφτόμαστε το απίθανο" εξετάζοντας πώς το ανθρώπινο πλαίσιο αναφοράς περιορίζει την κατανόησή μας για το σύμπαν.

https://www.facebook.com/watch/?v=1153888382304845

Παρασκευή 12 Απριλίου 2024

Μολύβι και όχι πληκτρολόγιο η «συνταγή» της μάθησης (Επανάληψη)

Oι μαθητές και οι φοιτητές που χρησιμοποιούν μολύβι και χαρτί είναι αποδοτικότεροι στο να μαθαίνουν καινούργια πράγματα σε σύγκριση με όσους χρησιμοποιούν υπολογιστή και πληκτρολόγιο, σύμφωνα με νέα μελέτη ειδικών του Πανεπιστημίου Σταβάνγκερ στη Νορβηγία και του Πανεπιστημίου της Μασσαλίας στη Γαλλία.
Αυτό, όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, συμβαίνει επειδή όταν γράφουμε με το χέρι οι κινήσεις που κάνουμε αποτυπώνουν καλύτερα τα όσα καλούμαστε να μάθουμε σε μια περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται περιοχή του Μπροκά (πρόκειται για μια περιοχή στην κάτω μετωπιαία έλικα του αριστερού ημισφαιρίου του εγκεφάλου που μελετήθηκε ενδελεχώς από τον γάλλο γιατρό Πολ Μπροκά, ο οποίος αποκάλυψε ότι αποτελεί το «κινητικό κέντρο του λόγου»).

Ωχ!

 


Το αναντικατάστατο βιβλίο

 



Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Απόσπαση προσοχής, μαθησιακά κενά και αυξανόμενη κατάθλιψη στους μαθητές:

Αγωγές από σχολεία του Καναδά κατά Instagram, Tik Tok και Snapchat για τη ζημιά που προκαλούν…

 Έλλειψη προσοχής, κενά στη μάθηση και αυξανόμενη κατάθλιψη μεταξύ των μαθητών: Σχολεία του Καναδά προσέφυγαν στη δικαιοσύνη σήμερα με αγωγές κατά των Instagram, Snapchat και TikTok, εκτιμώντας πως ο αντίκτυπος των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στο εκπαιδευτικό σύστημα είναι «αδιάψευστος». ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Σπύρος Θεοδωρόπουλος: Πώς έφτασε από τα γαριδάκια, στα 2 δις

Σάββατο 23 Μαρτίου 2024

Η Κρίση στα Θεμέλια της Φυσικής και η Δημοκρατία της Βαϊμάρης

====================

Στα πλαίσια του ανοικτού αφιερωματικού κύκλου “Επιστήμη & Τεχνολογία στην εποχή της Βαϊμάρης” το InScience.gr  σας παρουσιάζει την ομιλία του Θόδωρου Αραμπατζή με θέμα:

Κυριακή 10 Μαρτίου 2024

Στέλιος Παπαδόπουλος: Ο πατριάρχης της Βιοτεχνολογίας στην Αμερική & μεγάλος αντίπαλος του Alzheimer

 

...πήγαινε στο 13ο λεπτό για να ακούσεις την άποψή του για τη Φυσική!

Έχει νόημα η απαγόρευση κινητών στο σχολείο;

Ιρένα Γκίτελ, dpa
Μηδέν άγαν, μια φράση που αποδίδεται στον Χίλωνα, αλλά ίσως να αποτελεί και τρόπο αντιμετώπισης ενός παγκόσμιου προβλήματος: Υγιής σχέση του μαθητή με το κινητό. 

Αλλαγή συμπεριφοράς χωρίς κινητό.

Οι καιροί αλλάζουν. Παλιότερα οι καθηγητές έκαναν παρατήρηση για σκονάκια ή για ανήλικους καπνιστές, κρυμμένους στις τουαλέτες. Τώρα όμως η τεχνολογία έφερε άλλα προβλήματα που αφορούν όλους τους μαθητές. Γιατί ένα smartphone μπαίνει στην σχολική τσάντα μαθητών ακόμη και του δημοτικού σχολείου. Οι καθηγητές πρέπει να έχουν μάτια παντού. Η Ιταλία έλυσε το πρόβλημα με τρόπο ριζικό. Ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει το smartphone και το τάμπλετ στα δημοτικά και στα γυμνάσια. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Σάββατο 9 Μαρτίου 2024

6 αλήθειες από τον κόσμο των μαθηματικών που θα σας πάρουν το μυαλό

 Από την ακολουθία Φιμπονάτσι μέχρι τον τρόπο να βρείτε την έξοδο από οποιοδήποτε λαβύρινθο

Γιώργος Ρομπόλας

Μέσα από τα μαθηματικά μπορούμε να περιγράψουμε κάθε πτυχή του γνωστού σύμπαντος. Την ίδια, βέβαια, στιγμή για όσους δεν είμαστε μαθηματικοί, ακόμα και η πιο απλή εξίσωση μοιάζει πολύ συχνά με άλυτο γρίφο. Είτε όμως στη μία περίπτωση είτε στην άλλη, ένα είναι σίγουρο: ο κόσμος των μαθηματικών κρύβει πολύ μεγάλες εκπλήξεις τόσο για τους αμύητους όσο και για τους μυημένους. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Παρασκευή 1 Μαρτίου 2024

Παιδεία του μέλλοντος...

Blogger: ...αντιγράφω από ένα Site που είχα δημιουργήσει το 2000 για να υποστηρίξω το βιβλίο: "Μαθαίνοντας στο Ιnternet Φυσική" (ΕΚΔΟΣΕΙΣ -ΚΑΣΤΑΝΙΏΤΗ). Με το Ιnternet στα πρώτα του βήματα είχε αναπτυχθεί ένας διάλογος για το πως αυτό θα επηρεάσει την Εκπαίδευση. Δυστυχώς έχουν περάσει πάνω από 20 χρόνια και φαίνεται ότι η εκπαίδευση είναι τελικά το θύμα αυτής της Επανάστασης. Έχει αξία να δούμε μερικές απόψεις που εξακολουθούν να είναι επίκαιρες!

------------------------------------------


Eπτά αρχές για την παιδεία του μέλλοντος O Eντγκάρ Mορέν καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις για τον σχεδιασμό της εκπαίδευσης
Του Θεόδωρου Κρητικού
Εντγκάρ Μορέν-Οι εφτά γνώσεις-κλειδιά για την παιδεία του μέλλοντος-Mετ. Θοδωρής Τσαπακίδης-Eκδόσεις του εικοστού πρώτου

Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024

Γιατί για τα σχολιαρόπαιδα δεν είναι όλα ρόδινα…

 ΚΑΛΟΓΕΡΙΔΟΥ ΚΡΙΝΙΩ 

Αν τα μαθητικά χρόνια φαντάζουν για τους μεγάλους ξένοιαστες αναμνήσεις ταυτισμένες με τα νοσταλγικά χρόνια της παιδικής αθωότητας και τις άγουρες εμπειρίες της εφηβείας, για τα παιδιά ίσως να μην είναι όλα τόσο ρόδινα. Η εντύπωση ότι τα σημερινά παιδιά είναι καλότυχα γιατί, ζώντας σε μια υπερσύγχρονη κοινωνία, έχουν τις προϋποθέσεις να προκόψουν, σε αντίθεση με εκείνα περασμένων δεκαετιών που κουβαλούσαν εντός τους τα τύμπανα του πολέμου και τη φτώχεια της μεταπολεμικής Ελλάδας, δεν αντικατοπτρίζει πλήρως την αλήθεια. ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

Η εποχή της Τεχνητής Νοημοσύνης απαιτεί επαναπροσδιορισμό της εκπαίδευσης

 Είναι πλεόν γεγονός πως η τεχνητή νοημοσύνη ήρθε για να μείνει. 

Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2024

Επίκαιρο προβληματίζει......

Επίκαιρο προβληματίζει......
Πηγή: Angelina Vidali
Προχτές δύο μαθητές της γ λυκείου με μεγάλη βεβαιότητα, απύθμενο θράσος και αγένεια, μου είπαν φωνάζοντας σε σημείο που με έκανε να τρέμω, και να μην έχω ακόμα συνέλθει από την λεκτική επίθεση και τον παραλογισμό, ότι η στατιστική τους χαλάει τον μέσο όρο, που είναι πάρα πολύ καλός, ότι με το το μάθημα "μου" δεν έχουν ασχοληθεί καθόλου και δεν ξέρουν καθόλου μαθηματικά, ότι αν είχα ενσυναίσθηση όμως και ανθρωπιά, έπρεπε να τους βάλω 17, χωρίς να κάνουν καμία προσπάθεια, γιατί μπορεί να χρειαστεί ο βαθμός του απολυτηρίου για να πάνε σε ιδιωτικό κολλέγιο.

Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2024

Φοβόμαστε Αυτά που θα Γίνουν για το «Καλό» τους!

 του π. Βασίλειου Θερμού

Σπαθιά κρατούσαν οι οχτροί κι εμείς τα πήραμε για φυλαχτά
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΟΥΡΤΗΣ

Στα σχολεία αρκετά ομοφυλόφιλα και διεμφυλικά παιδιά βρίζονται, λοιδορούνται, περιθωριοποιούνται. Πώς αντιμετωπίζεται αυτό; Το υπουργείο Παιδείας (επί Γαβρόγλου, και συνέχισε επί Κεραμέως) δέχθηκε τις προτάσεις ΛΟΑΤΚΙ φορέων και ενσωμάτωσε αυτούσιο το υλικό τους στα εργαστήρια του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Ενίοτε καλούν και στελέχη του κινήματος να μιλήσουν. Δηλαδή outsourcing!(1) ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ