Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2009

Απαγόρευση των κινητών στα σχολεία σχεδιάζουν οι Ιάπωνες

Σοβαρά προβλήματα σε καθηγητές και μαθητές
Την απαγόρευση των κινητών τηλεφώνων στα σχολεία σχεδιάζει να ζητήσει η ιαπωνική κυβέρνηση, επειδή δημιουργούν σοβαρά προβλήματα σε καθηγητές και μαθητές.
Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Παιδείας θα ζητήσει από τις τοπικές εκπαιδευτικές αρχές να απαγορεύσουν τα κινητά στα δημοτικά και τα γυμνάσια.
Το 2007, ένας 18χρονος μαθητής αυτοκτόνησε πηδώντας από την ταράτσα του σχολείου του, στο Κόμπε, επειδή τέσσερις συμμαθητές τον εκβίαζαν με ιδιωτικά του βίντεο που είχαν τραβήξει από τα κινητά τους.
Η συγκεκριμένη υπόθεση είχε προκαλέσει σοκ σε όλη την Ιαπωνία, αλλά δεν είναι η μόνη περίπτωση που τα κινητά χρησιμοποιούνται για κάθε είδους παρενόχληση ή και από σχολικές συμμορίες.
Βέβαια, σε μία κοινωνία, που βρίσκεται χρόνια μπροστά από τον υπόλοιπο πλανήτη στη χρήση της τεχνολογίας, το μέτρο αναμένεται να προκαλέσει πολλές αντιδράσεις. «Ακόμη και όταν είμαι πεπεισμένος ότι ένα παιδί έχει κινητό, δεν μπορώ να του το πάρω γιατί μετά θα κατηγορηθώ ότι καταφεύγω στην τιμωρία», δήλωσε ένας δάσκαλος από την Οζάκα.
Σύμφωνα με έρευνα του Γραφείου Εκπαίδευσης της Νομαρχίας του Τόκιο, στην οποία συμμετείχαν 11.000 μαθητές, το 33,2% των 10χρονων έχει ένα κινητό και το ποσοστό αυξάνεται στο 73,3% στα 15χρονα και στο 95,4% στα δεκαεξάχρονα.
  • Από άλλη έρευνα στην Οζάκα, προέκυψε ότι ένα στα έξι παιδιά στην ηλικία των 13 χρησιμοποιούν το κινητό τους πάνω από τρεις ώρες την ημέρα, ότι ένα στα έξι παιδιά στην στην ηλικία των 13 χρησιμοποιούν το κινητό τους πάνω από τρεις ώρες την ημέρα, ότι ένα στα έξι παιδιά στην ηλικία των 16, στέλνουν περισσότερα από 50 μηνύματα την ημέρα και ότι στο σπίτι τα παιδιά ξοδεύουν περισσότερο χρόνο στο κινητό τους παρά στο διάβασμα.
Στην Ιαπωνία, το κινητό δε χρησιμοποιείται μόνο για συνομιλίες ή γραπτά μηνύματα. Οι κάτοιχοι κινητών τηλεφώνων αγοράζουν εισιτήρια για λεωφορεία, τρένα ή κλείνουν ταξί, βλέπουν τηλεόραση, προγραμματίζουν διακοπές, διαβάζουν κόμικς ή μυθιστορήματα χρησιμοποιώντας το κινητό τους ενώ αντίστοιχη προσφορά υπάρχει και για πορνό, για ιστοσελίδες όπου οι άνθρωποι συναντιόνται για να σχεδιάσουν ομαδικές αυτοκτονίες αλλά και για τους ιστότοπους deai saito, όπου ενήλικες μπορούν να κλείσουν ραντεβού για ερωτική συνεύρεση με μαθήτριες επ' αμοιβή.
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4498763&ct=2