Τρίτη, 30 Δεκεμβρίου 2014

Εγγραφές που έγιναν το 2002...

Ευτυχώς που πολλές παλιές εγγραφές στο Ιnternet, κάποιοι τις αποθηκεύουν και δεν χάνονται. Τα παλιά geocities που έδιναν χώρο - δωρεάν - για τη δημιουργία Site "έκλεισαν" αλλά όλο το περιεχόμενο μεταφέρθηκε. Οπότε από το:http://www.geocities.com/gutsi1/ πήγαμε  στο http://www.oocities.org/gutsi1/. Από τις εγγραφές τότε - 2002 - έχει αξία να ξαναδούμε κάποιες: http://www.oocities.org/gutsi1/2002.htm 
...όπως υπογράμμισα στο βιβλίο μου: "Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα των εθνών", η ικανότητα διατήρησης ενός πλεονεκτήματος μέσω φθηνού εργατικού δυναμικού ή και μέσω οικονομιών κλίμακος αναφέρεται στα παλιά "παραδείγματα". Τα παραδείγματα αυτά έχουν ξεπερασθεί. Σήμερα, ο μόνος τρόπος να πετύχει κανείς ανταγωνιστικό πλεονέκτημα είναι μέσω καινοτομιών και βελτιώσεων. (Τούτο βέβαια απαιτεί εκπαίδευση υψηλού επιπέδου)
(Michael Porter) Από την ενότητα: Δημιουργώντας τα πλεονεκτήματα του μέλλοντος
Σχόλιο 1: Χώρες όπως οι Δανία και η Γερμανία διακρίνονται για τις πολλές εξαγωγές προϊόντων τους, παρ' ότι έχουν τουλάχιστον διπλάσιο εργατικό κόστος απ' ότι οι Ελλάδα. (Για τους Δανούς: ονομάζονται και "μυελοπώλες" του βορρά).
Σχόλιο 2: Αν σήμερα βασίσεις την ανάπτυξή του στο φθηνό εργατικό δυναμικό, πρέπει να περιμένεις ότι κάθε χρόνο να κατεβάζεις τον πήχυ των εργατικών απαιτήσεων, αφού κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι εργατικό δυναμικό άλλων χωρών θα διεκδικεί το "κομμάτι" που τώρα εσύ καλύπτεις. (Μ΄άλλα λόγια αν διάλεξες τον "πάτο" από οκνηρία αυτό σημαίνει ότι έτσι δεν εξασφάλισες ούτε την ησυχία σου).
08/04/2002 gutsi1@yahoo.com (δεκτά σχόλια στην παραπάνω προβληματική)