Κυριακή, 15 Φεβρουαρίου 2009

Χάρη στο φύλλο «ψηφιακής μελάνης» της Ρhilips (πάνω), συσκευές ανάγνωσης όπως το Κindle2 της Αmazon (δεξιά) υπόσχονται να μας γεμίσουν βιβλία... χωρίς το βάρος και τον όγκο τους .

Το θέμα των ημερών είναι σίγουρα το νέο ψηφιακό βιβλίο της Αmazon: Πριν «Γιώργο δείξαι τρις» στην ελληνική Βουλή, ο περιώνυμος βιβλιοπώλης του Διαδικτύου παρουσίασε το νέο του μοντέλο συσκευής ανάγνωσης, το Κindle 2. Εχει εντυπωσιακά μικρό πάχος... μολυβιού (μόλις 0,8 εκατοστά) και είναι ελαφρώς μακρύτερο από την προηγούμενη έκδοση. Η έξι ιντσών οθόνη του- από φιλμ «ηλεκτρονικής μελάνης»- έχει ανάλυση 800x600 και απεικονίζει πλέον 16 τόνους του γκρι, έναντι τεσσάρων στο προηγούμενο μοντέλο, ενώ η μνήμη έχει επίσης αυξηθεί και μπορεί να αποθηκεύσει ως και 1.500 βιβλία, αντί για 200. Τέλος, αλλά και ίσως το εντυπωσιακότερο, η συσκευή μπορεί και να «εκφωνεί» τα βιβλία, από δύο μικρά ηχεία στο πίσω μέρος. Τιμή αγοράς; 359 δολάρια, στις ΗΠΑ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εν λόγω συσκευή διαφέρει από άλλες της αγοράς (όπως η κόστους $400 Sony Reader ΡRS-700) κυρίως στο θέμα της διαδικτύωσης: Αντί για το γνωστό WiFi, το Κindle 2 εμπεριέχει το «whispernet»- μια αυτόματη σύνδεση μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας 3G. Η δυνατότητα αυτή είναι τεχνολογικά υπέρτερη, αλλά αφενός προϋποθέτει συνεργασία της Αmazon με πάροχο κινητής τηλεφωνίας, αφετέρου επαναθέτει το θέμα της «ουδέτερης πρόσβασης στο Διαδίκτυο»: Αν όλες οι συσκευές μέσω των οποίων έχουμε πρόσβαση στη γνώση γίνουν συνδρομητικές υπηρεσίες, με «εταιρικά φίλτρα» να επιλέγουν τι διαβάζουμε, πόσο ελεύθερη θα είναι η διαμόρφωση άποψης των αυριανών πολιτών;
....πλήρες το άρθρο εδώ------->