Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2009

Χάρη στο φύλλο «ψηφιακής μελάνης» της Ρhilips (πάνω), συσκευές ανάγνωσης όπως το Κindle2 της Αmazon (δεξιά) υπόσχονται να μας γεμίσουν βιβλία... χωρίς το βάρος και τον όγκο τους .

Το θέμα των ημερών είναι σίγουρα το νέο ψηφιακό βιβλίο της Αmazon: Πριν «Γιώργο δείξαι τρις» στην ελληνική Βουλή, ο περιώνυμος βιβλιοπώλης του Διαδικτύου παρουσίασε το νέο του μοντέλο συσκευής ανάγνωσης, το Κindle 2. Εχει εντυπωσιακά μικρό πάχος... μολυβιού (μόλις 0,8 εκατοστά) και είναι ελαφρώς μακρύτερο από την προηγούμενη έκδοση. Η έξι ιντσών οθόνη του- από φιλμ «ηλεκτρονικής μελάνης»- έχει ανάλυση 800x600 και απεικονίζει πλέον 16 τόνους του γκρι, έναντι τεσσάρων στο προηγούμενο μοντέλο, ενώ η μνήμη έχει επίσης αυξηθεί και μπορεί να αποθηκεύσει ως και 1.500 βιβλία, αντί για 200. Τέλος, αλλά και ίσως το εντυπωσιακότερο, η συσκευή μπορεί και να «εκφωνεί» τα βιβλία, από δύο μικρά ηχεία στο πίσω μέρος. Τιμή αγοράς; 359 δολάρια, στις ΗΠΑ.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εν λόγω συσκευή διαφέρει από άλλες της αγοράς (όπως η κόστους $400 Sony Reader ΡRS-700) κυρίως στο θέμα της διαδικτύωσης: Αντί για το γνωστό WiFi, το Κindle 2 εμπεριέχει το «whispernet»- μια αυτόματη σύνδεση μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας 3G. Η δυνατότητα αυτή είναι τεχνολογικά υπέρτερη, αλλά αφενός προϋποθέτει συνεργασία της Αmazon με πάροχο κινητής τηλεφωνίας, αφετέρου επαναθέτει το θέμα της «ουδέτερης πρόσβασης στο Διαδίκτυο»: Αν όλες οι συσκευές μέσω των οποίων έχουμε πρόσβαση στη γνώση γίνουν συνδρομητικές υπηρεσίες, με «εταιρικά φίλτρα» να επιλέγουν τι διαβάζουμε, πόσο ελεύθερη θα είναι η διαμόρφωση άποψης των αυριανών πολιτών;
....πλήρες το άρθρο εδώ------->