Σάββατο 28 Ιουνίου 2008

::::Για δουλειές γραφείου...

Το γραφείο σας θ' αντέξει λίγο ακόμα, αλλά πολύ σύντομα θα κάνετε τη δουλειά σας με εργαλεία στο Internet... με το σαφές πλεονέκτημα ότι θα έχετε πρόσβαση στο ... γραφείο σας ανά πάσα ώρα και στιγμή. Και μόνο αυτό μ' αυτό το πλεονέκτημα το ... "γραφείο στο Internet" καθίσταται ιδιαίτερα ελκυστικό. Ίσως σας πάρει λίγο χρόνο, αλλά το να μη κουβαλάτε μαζί σας, υπολογιστή, μνήμες, Cds θα είναι διασκεδαστικό, βολικό και συνάμα παραγωγικό. Τότε θα είστε ψηφιακοί νομάδες! Ήδη το e-mail της google δίνει 6GB απθηκευτικό χώρο, τόσο ώστε να χωρέσετε όλα τα αρχεία σας.... Για το λόγο αυτό σας προτείνω να ανοίξετε ένα λογαριασμό, αν δεν έχετε ήδη, στη google κάνοντας Click εδώ
Ένα e-mail που θα χρειασθείτε έτσι κι' αλλιώς για την πρόσβασή στις περισσότερες υπηρεσίες παρακάτω.

Δείτε τις υπηρεσίες που παρέχουν τα παρακάτω site: (Συνήθως τα παρακάτω site aπαιτούν μια πρώτη εγγραφή και στη συνέχεια χρησιμοποιείτε ελεύθερα τις υπηρεσίες τους. Προσοχή! Μην ξεχνάτε το "πρόσωπό σας" σε κάθε site: (όνομα, κωδικό)!




  1. http://download.openoffice.org/ (Στη διεύθυνση αυτή μπορείτε να βρείτε τα πάντα που μπορούν να υποκαταστήσουν το Οffice της Microsoft, εντελώς δωρεάν)
  2. docs.google.com (Η σουίτα αυτή συνεργάζεται με τα αρχεία που έχουν δημιουργηθεί από το Office της Microsoft και το "τρελλό" στην υπόθεση ότι η εφαρμογή αντίστοιχη του Word ενσωματώνει ελληνικό ορθογράφο!)
  3. http://www.zoho.com (Mας δίνει τις τρεις τυπικές εφαρμογές του Office για δημιουργία εγγράφων:Zoho Writer, παρουσιάσεων:Zoho Show, λογιστικών φύλλων:Zoho Sheet, η ίδια εφαρμογή μας προσφέρει: Πρόγραμμα σημειώσεων, ημερολογίου, συνομιλιών, ανταλλαγής μηνυμάτων, αλλά και πρόγραμμα ανάπτυξης εφαρμογών στο web (Zoho Creator)!
  4. http://gr.yahoo.com/ (Σε περιβάλλον Ελληνικής γλώσσας έχετε, e-mail, σημειώσεις, ημερολόγιο, ανταλλαγή μηνυμάτων...)
  5. 280slides.com
  6. http://www.preezo.com/
  7. http://www.zamzar.com/
  8. http://www.nozbe.com/
  9. http://www.seonote.info/
  10. showmypc.com
  11. http://www.collaboroom.com/
  12. http://www.reminderfeed.com/
  13. http://www.rescuetime.com/
  14. http://www.sliderocket.com/
  15. http://www.pageflakes.com/
  16. http://www.google.gr/ig
  17. http://gears.google.com XΡΗΣΙΜΗ, αλλά που έπρεπε να υπάρχει εδώ και καιρό, είναι η καινούργια δυνατότητα που προσφέρει η Google σε όλους τους χρήστες που έχουν Gmail. Σας επιτρέπει να επισκέπτεστε το e-mail σας και να επεξεργάζεστε όλα τα παλιά μηνύματα που έχετε λάβει, χωρίς να είστε συνδεδεμένοι στο Ιντερνετ! Με τη νέα υπηρεσία, η οποία λειτουργεί κατεβάζοντας την πλατφόρμα gears (http://gears.google.com/) θα μπορείτε να γράφετε μηνύματα που θα αποθηκεύονται στο outbox για να τα στείλετε μόλις συνδεθείτε, καθώς και να ταξινομείτε και να διαγράφετε τα ήδη υπάρχοντα μηνύματά σας. Το Gears σας επιτρέπει να έχετε πρόσβαση σε διάφορες υπηρεσίες της Google (π.χ. Google Reader), χωρίς να απαιτείται σύνδεση με τον Ιστό!
  18. «Παντός καιρού» η πρόσβαση στα Google Docs Δυνατότητα επεξεργασίας των εγγράφων τους, ακόμη και όταν δεν είναι συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο, έχουν πλέον οι χρήστες της σουίτας εφαρμογών γραφείου Google Docs. Για να ενεργοποιήσουν τη σύνδεση εκτός διαδικτύου, αρκεί να επισκεφθούν τη διεύθυνση docs.google.com και κάνουν κλικ στην επιλογή “Offline!”, στο πάνω μέρος της σελίδας, δεξιά από τη λίστα των αρχείων. Στην αρχική πρόσβαση στο πρόγραμμα offline, οι χρήστες θα κληθούν να εγκαταστήσουν το λογισμικό Google Gears. Με την ενεργοποίηση του Google Gears, καθώς και της offline πρόσβασης, οποιοδήποτε αρχείο συγχρονίζεται αυτόματα με τις προηγούμενες εκδόσεις, τη στιγμή που η πρόσβαση θα γίνει πάλι εφικτή. Η offline πρόσβαση προς το παρόν λειτουργεί στον Google Chrome, στον Internet Explorer 6+ και στον Firefox 1.5+ για τα Windows XP/Vista, Mac OS X 10.2+ και Linux. Αυτή τη στιγμή οι χρήστες μπορούν να έχουν πρόσβαση και να επεξεργαστούν μόνο τα Docs αρχεία. Τα λογιστικά φύλλα, οι παρουσιάσεις και οι φόρμες είναι προς το παρόν διαθέσιμα μόνο για επισκόπηση.----->
Μεταγενέστερη ανάρτηση (9/11/2008), σχετικά με τα παραπάνω (το γραφείο ...στα σύννεφα)

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ

Απέραντο ψηφιακό γαλάζιο

Για πόσο ακόμη θα αισθανόμαστε κυρίαρχοι της ψηφιακής μας περιουσίας; Από στοιχείο του οικιακού μας εξοπλισμού, ο υπολογιστής μας θα μετατραπεί σε μιαν απλή «βρύση» ψηφιακών δεδομένων που θα υποστηρίζεται με φύλαξη και επεξεργασία από άυλη υπηρεσία

ΤΑΣΟΣ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗΣ





1. Οι υπολογιστές φεύγουν πια από τα χέρια μας και μας αφήνουν με «τερματικά του Διαδικτύου». Υπόσχεση της νεφο-πληροφορικής: Η ξεγνοιασιά, η οικονομία, η ευχρηστία. Φόβος; Η απώλεια... όλων 2. Τα επερχόμενα Windows 7 υπόσχονται να «γκρεμίσουν τους τοίχους γύρω μας» 3. Καινοτομία πέρυσι, τετριμμένη του χρόνου: η απτική πληροφορική (surface computing) θα μας κάνει να ξεχάσουμε το πληκτρολόγιο


Εν μέσω χρηματιστηριακού και προεκλογικού πυρετού, από τις 27 ως και τις 30 Οκτωβρίου 2008, η Microsoft υποδέχτηκε στο Λος Αντζελες 7.000 προγραμματιστές από όλον τον κόσμο και 200 δημοσιογράφους. Το PDC 2008 είχε ούτως ή άλλως τις προδιαγραφές ενός πολύ σημαντικού συνεδρίου για όσους αναπτύσσουν εφαρμογές με το λογισμικό της μεγαλύτερης εταιρείας πληροφορικής, αλλά έμελλε να αναδειχθεί πολυδιάστατο σοκ. Ο λόγος είναι ότι, τη χρονιά ακριβώς που ο ιδρυτής της Μπιλ Γκέιτς άφησε τα ηνία της εταιρείας, η Microsoft άλλαξε κυριολεκτικά σελίδα στην ιστορία της: αποφάσισε ότι το μέλλον χαράσσεται μόνο στο Διαδίκτυο και ότι οι υπολογιστές όλων μας θα είναι απλά τερματικά του. Το λογισμικό της θα είναι εφεξής μία υπηρεσία, όπως το ηλεκτρικό ρεύμα, η παροχή ύδρευσης ή η τηλεφωνική σύνδεση.

Η θεώρηση αυτή δεν είναι πρωτόγνωρη: αμέσως μετά τη «φούσκα των διαδικτυακών επιχειρήσεων» στην αρχή του αιώνα, η γνωστή Amazon. com ήταν εκείνη που στοιχημάτισε το μέλλον της σε έναν ριζοσπαστικό επανασχεδιασμό της πληροφορικής της υποδομής. Εστησε τεράστια κέντρα απόθεσης δεδομένων (data centers) και - το 2002 - τα διέθεσε προς υπενοικίαση σε κάθε ενδιαφερόμενο, μέσω μιας δέσμης διαδικτυακών προγραμμάτων που ονόμασε Amazon Web Services. Σύντομα έφθασε να έχει 440.000 πελάτες, με 120.000 νεόφερτους κάθε χρόνο! Ανάμεσά τους και κολοσσοί του Τύπου, όπως οι «New York Times» και το «National Geographic». Το κίνητρο; Κόστος φιλοξενίας ως και το μισό της επένδυσης σε ιδιόκτητα data centers.

Την καινοτομία της Amazon ακολούθησαν το 2007 αρκετά πανεπιστήμια και τα γνωστά μεγαθήρια της πληροφορικής ΙΒΜ, Google και Cisco ή ανερχόμενοι αστέρες όπως η Facebook και η Salesforce. Ηδη οι πρώτες αυτές προσεγγίσεις σχηματοποίησαν και διάφορα μοντέλα «συνεργατικής πληροφορικής». Ετσι, το μοντέλο της Amazon αντιστοιχεί σε φιλοξενία δεδομένων, εκείνο της Google σε εφαρμογές που επικοινωνούν με χρήστες, εκείνο της Facebook σε ταυτοποίηση χρηστών και εκείνο της Salesforce (force. com) σε συνδρομητική χρήση υπολογιστικού περιβάλλοντος. Για την υποστήριξη όλων αυτών έχει αναπτυχθεί ποικιλία προγραμμάτων «ιδεατού λογισμικού» (virtualization software), όπως αυτά που παρέχουν η ΙΒΜ, η Hewlett-Packard και η VMware - ή και αυτή ακόμη η Apple, με το MobileMe, για να συγχρονίζει τους υπολογιστές της με τα iPhone. Τελευταία προστέθηκε στον συρμό και η κατασκευάστρια βάσεων δεδομένων Oracle, με μια «νεφελώδη έκδοση» του γνωστού προϊόντος της.

Ωστόσο, παρά το ρεύμα και τον ενθουσιασμό, όλοι αυτοί δημιουργούσαν «συννεφάκια» πάνω από τον ωκεανό των υπολογιστών που «τρέχουν» το λειτουργικό σύστημα της Microsoft. Κανένας δεν μπορούσε να μιλήσει για μαζικό πέρασμα σε μια εποχή πληροφορικής μέσω Διαδικτύου ενόσω δεν υπήρχε ένα «λειτουργικό σύστημα για το Διαδίκτυο». Και ακριβώς εδώ ήταν που «χτύπησε» η βασίλισσα του λογισμικού, με τις ανακοινώσεις της στη λήξη του Οκτωβρίου.

Τα «γαλανά παράθυρα»

Συνοπτικά, στο Λος Αντζελες η Microsoft παρουσίασε τις δοκιμαστικές εκδόσεις της διαδικτυακής πλατφόρμας υπηρεσιών Windows Azure (Γαλανά Παράθυρα), του επόμενου λειτουργικού της συστήματος για υπολογιστές, ονόματι Windows 7, και διαδικτυακές εφαρμογές της σουίτας προγραμμάτων Office, που θα βαπτισθεί τελικά Office 14. Οπως δήλωσε ο νέος «αρχιτέκτονας λογισμικού» της εταιρείας Ρέι Οζι (Ray Ozzie). «η Πλατφόρμα Υπηρεσιών Azure υπόσχεται να μεταμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι επιχειρήσεις, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο οι καταναλωτές αποκτούν πρόσβαση στις πληροφορίες τους, αλλά και πώς βιώνουν το Διαδίκτυο γενικότερα. Το πιο σημαντικό στοιχείο ωστόσο έγκειται στο γεγονός ότι παρέχει στους πελάτες μας τη δυνατότητα επιλογών, επιτρέποντάς τους να αναπτύξουν εφαρμογές είτε μέσω υπηρεσιών Διαδικτύου ή μέσω των servers που διαθέτουν στις εγκαταστάσεις τους, ή ακόμη και να κάνουν συνδυασμούς που θα ανταποκρίνονται περισσότερο στις ανάγκες της εκάστοτε επιχείρησης».

Τα εξαγγελθέντα εργαλεία και προγράμματα δεν είναι ακόμη στη φάση παραγωγής - μάλλον θα τα δούμε στα ράφια σε έναν χρόνο - αλλά σήμαναν την έναρξη ενός μαραθωνίου ανάπτυξης διεθνούς υποδομής για την «πληροφορική στα σύννεφα». Ηδη κατά τη διάρκεια της περυσινής χρονιάς η Microsoft ίδρυσε ένα μεγάλο κέντρο δεδομένων στο Κουίνσι της Ουάσιγκτον, ενώ οσονούπω ανοίγει επιπρόσθετα κέντρα στο Σαν Αντόνιο του Τέξας και στο Σικάγο, και αργότερα στο Δουβλίνο. Τα κέντρα δεδομένων της προσφέρουν λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ιστοσελίδες, άμεσα μηνύματα, φωτογραφίες, βίντεο, προγράμματα λογισμικών και πληροφορίες αναζήτησης σε εκατομμύρια πελάτες του Διαδικτύου ανά τον κόσμο, αλλά ετοιμάζονται να υποδεχτούν και τα δεδομένα των επιχειρήσεων-πελατών της.

Προς το παρόν η νέα στρατηγική της Microsoft επιμένει να λέγεται «Λογισμικό + Υπηρεσίες» (Software+Services), υποδηλώνοντας τη μεικτή προσήλωσή της τόσο στους χρήστες αυτόνομων υπολογιστικών συστημάτων όσο και σε εκείνους της «νεφο-πληροφορικής». Αυτό είναι εύλογο για το μεταβατικό στάδιο που απαιτεί τόσο η λειτουργική αποδοχή των διαδικτυακών εργαλείων όσο και το χτίσιμο της υποδομής σε παγκόσμια κλίμακα. Αλλά σε όλες τις παρουσιάσεις του συνεδρίου PDC 2008 o απώτερος στόχος ήταν σαφής: Τα πάντα υπηρεσίες!

Windows 7 και Office 14

Με μια πρώτη ματιά νομίζει κανείς ότι τα Windows 7 είναι απλώς μια «κοσμητική βελτίωση» των Windows Vista. Πέρα όμως από τα όμορφα «καλούδια» που γεμίζουν την οθόνη και τη βελτιωμένη λειτουργία των επί μέρους εφαρμογών κρύβεται μια εντελώς νέα νοοτροπία λογισμικού. Τα Windows 7 συνιστούν τον προπομπό εξοικείωσης των χρηστών με μια εποχή που θα... καταργήσει το πληκτρολόγιο ως ξεχωριστή συσκευή. Θα του παρέχουν περισσότερες επιλογές αλληλεπίδρασης με τον υπολογιστή, όπως τη δυνατότητα κινήσεων με το ποντίκι σε οθόνες πολλαπλής αφής (multi-touch gestures). Με άλλα λόγια, η απτική οθόνη που είδαμε πέρυσι (ο Surface Computer) θα γίνει η νέα μας οθόνη και θα επεκταθεί στις μικροσυσκευές τύπου iPhone, όπου επίσης τα πάντα γίνονται «χειροποίητα». Ετσι, σταδιακά, θα συνηθίσουμε στην εισαγωγή στοιχείων κατευθείαν από τις οθόνες, ανεξάρτητα από το αν αυτές βρίσκονται πάνω στο γραφείο μας, στην πόρτα του ψυγείου μας, στο τραπεζάκι του σαλονιού μας, στον υπολογιστή του αυτοκινήτου μας ή στην όποια κινητή μικροσυσκευή μας. Για την επερχόμενη συγχρονισμένη διασύνδεση και διαδικτύωση όλων αυτών των «τερματικών συσκευών», τα Windows 7 εμπεριέχουν ήδη το Device Stage, το περιβάλλον διασύνδεσης PC με φωτογραφικές μηχανές, τηλέφωνα, εκτυπωτές και κάθε είδους οικιακά συστήματα ήχου/εικόνας. Αλλά και σε αυτό το περιβάλλον του γραφείου, για την αξιοποίηση των πολυεπεξεργαστικών υπολογιστικών συστημάτων που τώρα αρχίζουν να διατίθενται στην αγορά, τα Windows 7 επιτρέπουν την κλιμάκωση επιμερισμού των προγραμμάτων σε έως και 256 επεξεργαστές!

Περιττό ίσως να σημειώσουμε ότι η μείωση του μεγέθους των συσκευών θα συμπορευθεί με την εξάλειψη της ανάγκης εγκατάστασης των προγραμμάτων στις υπολογιστικές συσκευές μας. Επίσης, με όλο το λογισμικό φορτωμένο στο «σύννεφο» κάποιων αδιόρατων σε εμάς data centers, δεν θα έχουμε την έγνοια των αναβαθμίσεων των προγραμμάτων. Πρόγευση αυτής της νέας εποχής έδωσαν οι εφαρμογές Office Web που παρουσίασε στο Λος Αντζελες η Microsoft, με το Office 14: θα επιτρέπουν στους χρήστες να δουλεύουν μέσω πολλαπλών συσκευών, μέσα από συνδρομητικές υπηρεσίες και μέσω όλων των διαδεδομένων πλοηγών του Διαδικτύου (Internet Explorer, Firefox, Safari κ.ά.). Ο συγχρονισμός εγγράφων, μέσων, αρχείων και δεδομένων εφαρμογών σε πολλαπλά PC και πολλαπλές συσκευές θα παρέχεται από μία υπηρεσία του «νέφους», ονόματι Live Mesh.

Οι αφανείς «ήρωες» της επανάστασης

Η πρώτη υποδοχή της οποίας έτυχαν τα νεόφερτα εργαλεία της Microsoft, στο PDC 2008, ήταν ενθουσιώδης. Και ο λόγος ήταν απλός: ενώ οι τελικοί χρήστες κρίνουν τα εργαλεία βάσει των αποτελεσμάτων τους στον τρόπο εργασίας τους, οι προγραμματιστές βλέπουν και τα άλματα ή όχι που σημειώνονται στην επιστήμη της πληροφορικής αυτή καθαυτή. Και αυτό που επιχειρείται με τα εν λόγω εργαλεία είναι όντως ένα μεγάλο άλμα. Η διαχείριση όλων των υπολογισμών του πλανήτη μέσα από ένα αενάως συγχρονιζόμενο και τηλεσυνεργαζόμενο δίκτυο υπολογιστών μοιάζει με πραγματικό Πύργο της Βαβέλ. Πώς αποφεύγει κανείς όλα τα πιθανά «μποτιλιαρίσματα» και πώς εγγυάται την εγκυρότητα και ασφάλεια των δεδομένων που θα φθάνουν στις οθόνες δισεκατομμυρίων ανθρώπων; Ή ακόμη - όπως είδαμε από τις επιδείξεις λογισμικού για την επόμενη δεκαετία - πώς κατευθύνεις τα ρομπότ και πώς μαθαίνεις στα παιδιά να τα προγραμματίζουν χωρίς... γλώσσα προγραμματισμού;

Στην περίπτωση της Microsoft, πίσω από τις απαντήσεις κρύβεται η δουλειά εκατοντάδων αριστούχων της πληροφορικής, από κάθε μεριά της Γης. Τους είδαμε στο εν λόγω συνέδριο να παρουσιάζουν τις λύσεις τους πλάι στους διευθυντές των τμημάτων τους. Και νιώσαμε πραγματικά υπερήφανοι όταν είδαμε μεταξύ των κορυφαίων να βρίσκονται αρκετοί Ελληνες. Τριαντάρηδες, όπως ο Γιώργος Χρυσανθακόπουλος που ανέπτυξε το CCR, ένα πρόγραμμα το οποίο ήδη διασφαλίζει την παράλληλη λειτουργία 50.000 εξυπηρετητών δικτύων (servers). Ή ο Διονύσης Πυλαρινός, που είναι ο «εγκέφαλος των ΝΕΤ Services». Ή ο Δανιήλ Μοθ, που βρίσκεται πίσω από τις λύσεις «concurrent computing». Οπως και ο Ράιαν Δημόπουλος, που έστησε την τεχνολογία Ribbon για τα Windows 7, ή ο Σάββας Παραστατίδης, που εργαζόταν στην παράλληλη επεξεργασία για να αναλάβει πρόσφατα τη βελτιστοποίηση της μηχανής αναζήτησης Live Search της Microsoft... Δικά μας παιδιά, με την καρδιά τους στην Ελλάδα. Παιδιά που έκαναν τον διευθυντή ερευνών ρομποτικής της εταιρείας Τάντι Τράουερ (Tandy Trower) να μου πει: «Κρίνοντας από τους Ελληνες που έχουμε εδώ, δεν έχω καμία αμφιβολία για το τι είδους μυαλά γεννάει ο τόπος σας. Επομένως δεν βρίσκω απίθανο το να στήσουμε κάποια στιγμή ένα ρομποτικό εργαστήριο στη χώρα σας». Του είχα μόλις προτείνει να αναβαθμίσει το Κέντρο Καινοτομίας που ίδρυσε η Microsoft στην Αθήνα, σε Κέντρο Ερευνας.

Κι αν το «σύννεφο» φέρει βροχή;

Η τεχνολογία προχωράει με άλματα της επιστήμης, αναμφίβολα, αλλά εύκολα σκοντάφτει όταν δεν κοιτάει χαμηλά. Ιδίως το όραμα μιας «πληροφορικής στα σύννεφα» κινδυνεύει με απότομη προσγείωση αν δεν διασφαλίσει όλες τις προϋποθέσεις αποδοχής της.

Ενα πρώτο ερώτημα που τίθεται στους θιασώτες της - όπως από τούδε και στο εξής είναι η Microsoft - είναι το πώς θα κατακτήσει την εμπιστοσύνη πολιτών, επιχειρήσεων και κρατών να «καταθέτουν» στα όπου γης data centers τα εμπιστευτικά δεδομένα τους. Η τεχνική απάντηση είναι ότι «θα είναι όλα κρυπτογραφημένα». Αρα από τη στιγμή που «απογειώνονται» τα στοιχεία ως τη στιγμή που τα ανακαλεί ο κάτοχος δεν θα μπορεί να τα «διαβάσει» κανείς. Η απάντηση αυτή δεν με άφησε, προσωπικά, απολύτως ικανοποιημένο, αλλά και δεν μπόρεσα να εκμαιεύσω βαθύτερες εξηγήσεις. Αποτάθηκα σε έναν συνεργάτη της Microsoft, στέλεχος της γνωστής εταιρείας-ντετέκτιβ του Διαδικτύου Symantec: «Ερευνάτε μήπως το υλοποιήσιμο κβαντικής κρυπτογράφησης των δεδομένων;» τον ρώτησα. «Εξ όσων γνωρίζω, όχι» μου απάντησε, αποτρέποντας τον εφησυχασμό μου.

Επειτα έρχεται το ερώτημα αν δικαιούται κανείς να φορτώνει στοιχεία σε απροσδιόριστους υπολογιστές, εκτός εθνικών συνόρων. Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν επιτρέπει κάτι τέτοιο να συμβαίνει εκτός των ορίων της. Χωρίς αυτόν τον περιορισμό, πώς θα βρει ένας εθνικός δικαστής την άκρη αν κάποια εμπιστευτικά στοιχεία ελληνικής επιχείρησης κλαπούν από ένα data center του Καναδά, ένα άλλο του Δουβλίνου και ένα τρίτο του... Καζακστάν; Απάντηση δεν έχει ακόμη δοθεί, αλλά σίγουρα «λύσεις διερευνώνται».

Και ύστερα έχουμε και το φλέγον ζήτημα αυτής καθαυτής της υποδομής. Η νεφο-πληροφορική δεν ζει χωρίς διαρκείς και αξιόπιστες ευρυζωνικές συνδέσεις. Ολες οι χώρες - και η χώρα μας - κάνουν συνεχώς βήματα στην πανεθνική κάλυψή τους με τέτοια δικτύωση, αλλά τα εχέγγυα «αδιάλειπτης και ασφαλούς παροχής» δεν υπάρχουν. Τρανό παράδειγμα η πρόσφατη πτώχευση της Altec Telecoms, που άφησε το υπουργείο Εξωτερικών χωρίς σύνδεση με το εξωτερικό! Και τι ειρωνεία, τη μεγαλύτερη διασφάλιση της ψηφιακής παγκοσμιοποίησης φαίνεται ότι παρέχει η επιστροφή στο κρατικιστικό μοντέλο του «εθνικού παρόχου».

Το έσχατο, βεβαίως, ερώτημα όλων είναι πολιτικό: Πώς είναι δυνατόν να παραδώσει η υφήλιος ολόκληρη τον έλεγχο των δεδομένων της σε μία (ή, έστω, τρεις) επιχειρήσεις νεφο-πληροφορικής; Ο Ρέι Οζι απάντησε σε σχετικό ερώτημα ως εξής: «Το ερώτημα για τη νεφο-πληροφορική θα καταλήξει να είναι το ερώτημα αν πιστεύει ο κάθε πελάτης ότι ο πάροχος της υπηρεσίας αντέχει να χάσει περισσότερα απ' όσα θα χάσει ο ίδιος».

Αν αυτή η «μονεταριστική» απάντηση σας καλύπτει, κοιμηθείτε ήσυχοι.

ΥΓ.: Κλείνουμε με την πιο πρόσφατη εξέλιξη των ημερών: Στις 4 Νοεμβρίου 2008, ακριβώς την ημέρα που οι Αμερικανοί όδευαν στις κάλπες, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών των ΗΠΑ (FCC) ενέκρινε τη χρήση του αδιάθετου φάσματος συχνοτήτων μεταξύ των τηλεοπτικών καναλιών, για ασύρματες ευρυζωνικές συνδέσεις. Το αίτημα αυτό υπήρξε η τελευταία μάχη που έδωσε πριν από την αποχώρησή του από το προσκήνιο ο Μπιλ Γκέιτς, ως επικεφαλής της Συμμαχίας Λευκού Χώρου (των εταιρειών Dell, Google, Hewlett-Packard, Intel, Microsoft και Philips). Τώρα, ας περιμένουμε το άνοιγμα τέτοιων συχνοτήτων και στις λοιπές χώρες της «περιφέρειας».

a.kafantaris@gmail.com



Το ΒΗΜΑ, 09/11/2008 , Σελ.: H06
Κωδικός άρθρου: B15506H061
ID: 298196

http://tovima.dolnet.gr/print_article.php?e=B&f=15506&m=H06&aa=1