Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2008

Έχει τον έλεγχο του... ΑΙDS


«Οποιοσδήποτε μπορεί να γίνει ήρωας», πιστεύει η Μέμορι Φίρι. Κι έχει δίκιο. Ζωντανό παράδειγμα, άλλωστε, αποτελεί η ίδια.

Μικροσκοπική με πελώρια μάτια μοιάζει με μαθήτρια, καθώς κάθεται σε μια αίθουσα του «Royal Αlbert Ηall» για να μιλήσει στην «Ιντιπέντεντ». Κατάγεται από τη Ζάμπια, όπoυ έπεσε θύμα βιασμού σε ηλικία εννέα ετών. Και σήμερα, στα είκοσί της, είναι από τις μαχητικότερες ακτιβίστριες κατά του ΑΙDS. Με την ιδιότητα αυτή, μίλησε την περασμένη εβδομάδα ενώπιον 4.000 ανθρώπων στο Λονδίνο.

Πριν από έντεκα χρόνια, η Μέμορι και η 14χρονη αδελφή της δέχθηκαν την πρόταση ενός οδηγού φορτηγού να τις οδηγήσει στο σπίτι τους, ύστερα από επίσκεψη σε νοσοκομείο της Ζάμπιας. Αφού άφησε την αδελφή της στο σπίτι, ο οδηγός βίασε την εννιάχρονη Μέμορι. Την ίδια χρονιά πέθανε η μητέρα της, ενώ ο πατέρας της είχε πεθάνει δύο χρόνια νωρίτερα. Τα αγόρια πήγαν να ζήσουν με τη γιαγιά και εκείνη την έστειλαν σε μια θεία. Όταν ήταν 13 χρόνων, η θεία της την έστειλε σε ένα ορφανοτροφείο έξω από την πρωτεύουσα. Κάθε κορίτσι που φτάνει στο ορφανοτροφείο υποβάλλεται σε ιατρικό έλεγχο. Κι έτσι οι καλόγριες που το διευθύνουν διαπίστωσαν ότι η Μέμορι ήταν φορέας του ΑΙDS. Οι καλόγριες κλείστηκαν σε ένα δωμάτιο. Αλλά μια άλλη κοπέλα άκουσε τη συζήτηση. Και σύντομα γράφτηκε το πρώτο σύνθημα στους τοίχους: «Η Μέμορι Φίρι έχει ΑΙDS».

  • Τα άλλα κορίτσια αρνήθηκαν να ξαναπαίξουν μαζί της. Δεν ήθελαν ούτε να τρώνε στο ίδιο δωμάτιο. «Πήγα να δω την επικεφαλής, μια Ιταλίδα που λεγόταν Αδελφή Μαρία, η οποία με έστειλε να δω έναν σύμβουλο. Εκείνος άρχισε να μου δίνει πληροφορίες για το ΑΙDS. Στην αρχή δεν καταλάβαινα... Ήταν η χειρότερη στιγμή της ζωής μου».

  • Η Μέμορι, μαζί με την Αδελφή Μαρία, αποφάσισαν τότε να καλέσουν τα άλλα κορίτσια και να τους πούν την αλήθεια. Εκείνα άκουγαν και έκλαιγαν. «Μέχρι τότε νόμιζαν ότι για να προσβληθείς από τον ιό πρέπει να είσαι πόρνη. Η ατμόσφαιρα άλλαξε. Όλοι έγιναν καλοί μαζί μου».

  • Οι σύμβουλοι του ορφανοτροφείου εντυπωσιάστηκαν από τον τρόπο που χειρίστηκε την κατάσταση και φρόντισαν να περάσει από εκπαίδευση, ώστε να γίνει κι εκείνη σύμβουλος για το ΑΙDS. Παράλληλα άρχισε να παίρνει φάρμακα και η κατάστασή της να βελτιώνεται.

«Άμα λες “θα πεθάνω σύντομα”, τότε θα πεθάνεις. Αν όμως λες “θα γνωρίσω τα παιδιά των παιδιών μου”, τότε έχεις τον έλεγχο», λέει η 20χρονη Μέμορι.

Σήμερα στη χώρα της θεωρείται ηρωίδα. Έχει γίνει αφίσα σε σχολεία, κλινικές, νοσοκομεία και έχει μιλήσει σε διεθνή συνέδρια στη Νότια Αφρική, το Μαλάουι, τη Νιγηρία και τη Νέα Υόρκη. «Αισθάνομαι υπερήφανη», τονίζει. «Όταν πεθάνω, θα ξέρω πως έκανα ό,τι μπορούσα».
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4493408&ct=2