Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Δεκεμβρίου 22, 2008

Έχει τον έλεγχο του... ΑΙDS

Εικόνα
«Οποιοσδήποτε μπορεί να γίνει ήρωας», πιστεύει η Μέμορι Φίρι. Κι έχει δίκιο. Ζωντανό παράδειγμα, άλλωστε, αποτελεί η ίδια.

Μικροσκοπική με πελώρια μάτια μοιάζει με μαθήτρια, καθώς κάθεται σε μια αίθουσα του «Royal Αlbert Ηall» για να μιλήσει στην «Ιντιπέντεντ». Κατάγεται από τη Ζάμπια, όπoυ έπεσε θύμα βιασμού σε ηλικία εννέα ετών. Και σήμερα, στα είκοσί της, είναι από τις μαχητικότερες ακτιβίστριες κατά του ΑΙDS. Με την ιδιότητα αυτή, μίλησε την περασμένη εβδομάδα ενώπιον 4.000 ανθρώπων στο Λονδίνο.

Πριν από έντεκα χρόνια, η Μέμορι και η 14χρονη αδελφή της δέχθηκαν την πρόταση ενός οδηγού φορτηγού να τις οδηγήσει στο σπίτι τους, ύστερα από επίσκεψη σε νοσοκομείο της Ζάμπιας. Αφού άφησε την αδελφή της στο σπίτι, ο οδηγός βίασε την εννιάχρονη Μέμορι. Την ίδια χρονιά πέθανε η μητέρα της, ενώ ο πατέρας της είχε πεθάνει δύο χρόνια νωρίτερα. Τα αγόρια πήγαν να ζήσουν με τη γιαγιά και εκείνη την έστειλαν σε μια θεία. Όταν ήταν 13 χρόνων, η θεία της την έστειλε σε ένα ορφανοτροφείο έξω από την …