Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2023

Nέος μηδενισμός και η εκπαίδευση...

 

Τα τελευταία χρόνια, καταγράφω τη μείωση της αντιλληπτικής ικανότητας των μαθητών του Γυμνασίου, που έκανε ένα μεγάλο άλμα προς τα κάτω ακριβώς μετά τον εγκλεισμό μας. Τόσο μεγάλο το πρόβλημα, που εμφανίζει το πρόγραμμα σπουδών εντελώς αναντίστοιχο με τις δυνατότητες των περισσοτέρων μαθητών! Κάτι που εξηγεί και την συμπεριφορά των μαθητών στην τάξη. Πως να αγαπήσουν το σχολείο, αν νοιώθουν εντελώς ξένοι και συνάμα "άχρηστοι" να παρακολουθήσουν το μάθημα; Μόνο που το Υπ.Παιδείας δεν μπήκε στον κόπο να το δει,αφού θα σήμαινε ότι θα έπρεπε να πάρει μέτρα, που δεν θέλει, ή δεν μπορεί. Εκ των ενόντων λοιπόν και προσπαθώντας να εξηγήσω την επίδραση των Social Media, του κινητού τηλεφώνου στην πνευματική ανάπτυξη των μαθητών - εφήβων ...έπεσα πάνω σε ένα κείμενο του Ονφρέ - Γάλλου διανοούμενου - που βρίσκει απόλυτα σύμφωνο.   

  • ...."«Ο εγκέφαλος ο οποίος κατασκευάζεται στα σχολεία, με την εγκατάλειψη των μεθόδων ανάγνωσης που είχαν αποδείξει την αποτελεσματικότητά τους, με την εκμάθηση της ορθοφγραφίας, της γραμματικής, της σύνταξης, του ύφους, με την αποστήθιση, δεν είναι πλέον σε θέση να σκέπτεται. Μπορεί μονάχα να αναμασά τον χυλό που δημιουργούν τα όργανα που εργάζονται στην κατήχηση της ιδεολογίας που ονομάζεται μααστριχτική – στην πραγματικότητα, ασυγκράτητα φιλελεύθερη. Το σχολείο, το γυμνάσιο το λύκειο, το πανεπιστήμιο, αποτελούν τους κύριους χώρους αυτής της προπαγάνδας. Σε αυτούς πρέπει να προστεθούν τα ιδιωτικά και δημόσια μέσα ενημέρωσης, που επιδοτούνται από το καθεστώς, καθώς και ο χώρος των εκδόσεων. Ο εγκέφαλος μοιάζει με ατροφικό μυ: με τέτοια υποκατάστατα γνώσης, πώς είναι δυνατόν να κάνουμε το ένα ορθολογικό βήμα μετά το άλλο;»...."

Ωραία λοιπόν! Δηλαδή πολύ άσχημα!

...και μετά απ΄αυτό τι να κάνουμε εμείς οι γονείς; 

Ένας τρόπος υπάρχει. 

Αποσυνδέστε τα παιδιά σας από το κινητό και τον υπολογιστή. Επανασυνδέστε τα με το μολύβι, το χαρτί και το βιβλίο! Στα παιδιά μας χρειάζεται, είναι επιβεβλημένη, η σιωπή για να βάζουν σε σειρά τις σκέψεις τους, να οικοδομούν το εγώ τους. Μια σιωπή που σχεδόν έχει καταργηθεί με την εισβολή της τεχνολογίας στη ζωή των παιδιών. Η σιωπή στους μαθητές είναι το ίδιο απαραίτητη με τον ύπνο που χρειάζεται ο οποιοσδήποτε άνθρωπος για να ζήσει. Τώρα αν κάποιος ισχυρισθεί ο ύπνος - για τον οποίο δεν ξέρουμε πολλά - είναι χαμένος χρόνος, θα του προτείνω να δει τη ζωή του χωρίς ύπνο μερικές μέρες!

Επιστροφή λοιπόν στο μολύβι, το χαρτί και το βιβλίο. Η χρήση της τεχνολογίας στην Εκπαίδευση είναι υπόθεση ενηλίκων και μάλιστα εκπαιδευμένων ενηλίκων!

===============================

============================================

WOKE
Η ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΑΠΟΔΟΜΗΣΗ: ΕΘΝΟΣ - ΦΥΛΟ - ΦΥΛΗ

 https://www.politeianet.gr/books/9789604272426-sullogiko-enallaktikes-ekdoseis-woke-350964

Τον Ιανουάριο του 2022, η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, δημιουργός του Χάρυ Πότερ, αποκλείστηκε από... την προβολή ταινίας για το έργο της, από την εταιρεία Warner, επειδή οι δηλώσεις της για την ύπαρξη γυναικείου φύλου θεωρήθηκαν τρανσφοβικές!
Στα πανεπιστήμια, απαιτούν την κατάργηση της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας, του Πλάτωνα και του Σαίξπηρ, καθώς "προωθούν τον ρατσισμό, τη λευκή υπεροχή και την πατριαρχία". Η "cancel culture" διεκδικεί την ακύρωση ολόκληρου του ιστορικού παρελθόντος. Οι Τάιμς της Νέας Υόρκης το BBC και το... Χόλιγουντ στηλιτεύουν καθημερινά τον "συστημικό ρατσισμό", από την κλασική αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας.
Διεξάγεται ένα κυνήγι μαγισσών που στοχοποιεί τη "λευκότητα" και τη δυαδικότητα των φύλων, ενώ προωθείται η καθιέρωση αρνητικών διακρίσεων έναντι της κοινωνικής πλειοψηφίας. Στην πράξη, το woke κίνημα επανεισάγει αντεστραμμένη τη φυλετικοποιημένη σκέψη του ρατσισμού: τα πάντα πρέπει να ερμηνεύονται υπό το πρίσμα της σύγκρουσης λευκών και εγχρώμων, ανδρών και γυναικών, ετεροφυλόφιλων και ομοφυλόφιλων... Συναφώς, δε, οι λευκοί εργάτες εκχωρούνται συλλήβδην στον Τραμπ ή την Μαρίν Λεπέν...
Το woke κίνημα, στη Δύση, στοχεύει στη μειονοτικοποίηση των ευρωπαϊκής καταγωγής πληθυσμών και ταυτόχρονα στην "εξαφάνιση" των φύλων μέσα από την άρνηση μιας βιολογικής σεξουαλικής ταυτότητας - ανοίγοντας ουσιαστικά τον δρόμο προς τον μετάνθρωπο. Στην Ελλάδα, ήδη, σε ορισμένους κύκλους, η αναφορά σε φοιτητές και φοιτήτριες έχει αντικατασταθεί από τον ουδέτερο όρο "τα φοιτητά".
Το βασικό τέχνασμα, μέσω του οποίου επιχειρείται η φίμωση κάθε διαφορετικής φωνής, είναι η "ακροδεξιοποίηση" της πολιτικής διαφωνίας: Όποιος αμφισβητεί την πολιτική ορθότητα "νομιμοποιεί τον ακροδεξιό λόγο" και καταδικάζεται σε εξοστρακισμό.
Άλλωστε στην πρωτοπορία του κινήματος woke, παγκοσμίως, βρίσκονται οι "αντίφα", που έγιναν ευρέως γνωστοί στη διάρκεια των διαδηλώσεων για τον Τζωρτζ Φλόυντ, το καλοκαίρι του 2020, ενώ, στην Ελλάδα, έχουν καταστεί διάσημοι με το σύνθημά τους "Να πεθάνει η Ελλάδα, να ζήσουμε εμείς". (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

===============

...o Σαράντος Καργάκος για τη γλώσσα το συντακτικό και τους Η/Υ.