Τρίτη, 15 Απριλίου 2014

H εκπαίδευση, η αξιολόγηση και το μέλλον της χώρας.


Eίμαι σίγουρος ότι ακούγοντας τον κ. Ρομπόλη μέχρι τέλους θα ανασκευάσετε αρκετές απόψεις σας σχετικά με την εκπαίδευση, τη σχέση της με την οικονομία, την κοινωνία, την αξιολόγηση, κ.λ.π. Όλες οι συζητήσεις σχετικά με την παιδεία μέχρι σήμερα, καμώνονται ότι δεν έχει συμβεί καμία καταστροφή. Δυστυχώς η επερχόμενη πραγματικότητα είναι ζοφερή και όλα, εκπαίδευση, προγράμματα σπουδών, αξιολόγηση πρέπει να ειδωθούν με βάση τα στοιχεία που κομίζει ο κ. Ρομπόλης. Το καίριο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι:
  • Ποιοι είναι οι σκοποί της εκπαίδευσης και ποιος τους ορίζει; (Σε ποιά χώρα; σε ποιό χώρο;)  Αν αυτό δεν αναλυθεί και απαντηθεί με επάρκεια, τότε όλα στην εκπαίδευση θα λειτουργούν εν κενό μέχρι αυτή να καταρρεύσει με πάταγο, αφού θα βρεθεί να είναι σε πλήρη αναντιστοιχία με την πραγματικότητα. Αν όλα αυτά που προβλέπει ο κ. Ρομπόλης ισχύουν και ισχύουν, τότε δεν χρειάζεται να έχει κανείς το χάρισμα για να προβλέψει στο που θα καταλήξει η χώρα. Θα χάνει διαρκώς υψηλής εξιδίκευσης προσωπικό - που να βρουν δουλειά; - συνάμα θα μειώνεται η ζήτηση για σπουδές αφού λίγοι θα μπορούν να χρηματοδοτούν μια επένδυση πολυδάπανη, μακράς διάρκειας με αβέβαια αποτελέσματα σχετικά με την απασχόλιση, στη χώρα. Μοιραία η χώρα θα ιζηματοπιείται και θα χάσει για πάντα  την όποια ικανότητα ανάταξης. Θα καταλήξουμε - συνυπολογίζοντας και άλλους ορατούς παράγοντας - χώρα χωματερή κατ' όνομα της  Ευρώπης,  με όλα τα χαρακτηριστικά μιας Αφρικανανής χώρας που θα ζει ζητιανεύοντας την ελεημοσύνη των ξένων, γνήσιο προτεκτοράτο. 
* Ο Σάββας Ρομπόλης είναι Καθηγητής Οικονομικών Κοινωνικής Πολιτικής του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου. Επιστημονικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας Γ.Σ.Ε.Ε.-Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Συγγραφέας βιβλίων, άρθρων και εισηγήσεων σε συνέδρια καθώς και μέλος ομάδων εργασίας για την εκπόνηση σχετικών με ζητήματα  οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής. Κρίνοντας από τα κείμενά του έχει προβλέψει αυτό που ζούμε και μάλλον δεν λέει τα όσα λέει για να εντυπωσιάσει.