Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου 2012

Το περιοδικό «Wired»...


.. έγραψε την περασμένη εβδομάδα ότι τα δημόσια σχολεία της Εσθονίας καθιερώνουν ένα πρόγραμμα για να διδάσκονται τα παιδιά από νωρίς προγραμματισμό ηλεκτρονικών υπολογιστών. Το μάθημα αυτό καθιερώθηκε επειδή οι εταιρείες της χώρας δυσκολεύονται να προσλάβουν προγραμματιστές. Και η θέση αυτή έχει μεγάλη σημασία λόγω της επιτυχίας του Skype, το οποίο αναπτύχθηκε στην Εσθονία το 2003. Οι ειδήσεις από την Εσθονία έκαναν τον «Γκάρντιαν» του Λονδίνου να δημοσιεύσει στην ιστοσελίδα του το εξής ερώτημα προς τους αναγνώστες: «Αν οι μαθητές 7 ώς 16 ετών στην Εσθονία μαθαίνουν τα συστήματα κωδικοποίησης των ηλεκτρονικών υπολογιστών, μήπως πρέπει να εισαχθεί και στη διδακτέα ύλη της Βρετανίας το αντίστοιχο μάθημα;»

Ολα αυτά...
... τα διάβασα ενόσω βρισκόμουν στη Σαγκάη, που τα δημόσια σχολεία της κατέκτησαν το 2010 την πρώτη θέση στην κατάταξη της PISA στα μαθηματικά, στην ανάγνωση και στις επιστήμες. Κι αυτό με έκανε να αναρωτηθώ κατά πόσο είναι σωστή η φράση που πρωτοδιατύπωσε ο Κλίντον το 1992 και επαναλαμβάνει σήμερα ο Ομπάμα: ότι αν εργαστείς σκληρά και ακολουθήσεις τους κανόνες, το αμερικανικό σύστημα θα σε ανταμείψει με μια καλή ζωή και θα δώσει την ευκαιρία στα παιδιά σου να κάνουν μια ζωή ακόμη καλύτερη.
Ομορφη φράση αλλά...
... ξεπερασμένη. Η αλήθεια είναι πως αν θέλεις μια αξιοπρεπή δουλειά πρέπει να δουλέψεις πιο σκληρά απ' ό,τι στο παρελθόν, να επανεφευρίσκεις συνεχώς τον εαυτό σου, να ακολουθήσεις ένα είδος μεταπτυχιακής εκπαίδευσης, να μη σταματάς να μαθαίνεις και να ακολουθήσεις τους κανόνες. Διότι όταν ο Κλίντον διατύπωσε εκείνη τη φράση, το 1992, το Ιντερνετ μόλις ερχόταν στο προσκήνιο, κανείς δεν είχε email και ο Ψυχρός Πόλεμος μόλις είχε τελειώσει. Ηταν ένας κόσμος πριν από την παγκοσμιοποίηση και την επανάσταση της τεχνολογίας, ένας κόσμος όπου τα συνδικάτα ήταν ακόμη ισχυρά και όπου η Αμερική εξακολουθούσε να μπορεί να γράφει τους κανόνες στους οποίους οι άνθρωποι έπρεπε να υπακούουν. Ο κόσμος αυτός ανήκει στο παρελθόν. Η διά βίου μάθηση είναι πλέον το κλειδί για να εντάσσεται κανείς στη μεσαία τάξη, και να παραμένει εκεί.
Ο μελλοντολόγος...
... Αλβιν Τόφλερ είπε κάποτε ότι στο μέλλον

  • «ο αναλφαβητισμός δεν θα μετράται με βάση αυτούς που δεν μπορούν να διαβάσουν και να γράψουν, αλλά με βάση αυτούς που δεν θα μπορούν να μαθαίνουν και να ξαναμαθαίνουν». Τα ποσοστά της ανεργίας στις ΗΠΑ είναι αποκαλυπτικά: 4,1% για όσους σπούδασαν στο Πανεπιστήμιο για τέσσερα χρόνια, 6,6% για όσους ακολούθησαν διετή πανεπιστημιακή εκπαίδευση, 8,8% για τους απόφοιτους λυκείου και 12% για όσους δεν τέλειωσαν καν το σχολείο. Να γιατί είχε δίκιο ο Κλίντον όταν τόνισε σε αυτό το συνέδριο των Δημοκρατικών: «Πρέπει να προετοιμάσουμε περισσότερους Αμερικανούς για τις νέες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται, σ' έναν κόσμο όπου δεσπόζει η νέα τεχνολογία. Η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό μας είναι σημαντικότερη από ποτέ».

πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: