Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2012

Η παγκοσμιοποίηση της εργασίας και οι άνθρωποι


Στο εγγύς μέλλον, τουλάχιστον πέντε δισεκατομμύρια άνθρωποι  στον κόσμο θα χρησιμοποιούν κάποιου είδους κινητή συσκευή για να κατεβάζουν πληροφορίες, να αποκτούν πρόσβαση στην γνώση και να διδάσκουν ή να διδάσκονται.


Κάποιοι θα έχουν την διανοητική ικανότητα και τα κίνητρα για να εκμεταλλευτούν αυτήν την ευκαιρία, άσχετα με το που έχουν γεννηθεί.
Όλοι αυτοί θα θέλουν να ενταχθούν στην παγκόσμια δεξαμενή ταλέντου, για να μπορέσουν να μεταναστεύσουν σε άλλες πιο δημιουργικές και ζωντανές πόλεις.
Έτσι, αυτό το μεγάλο πλήθος ταλαντούχων ανθρώπων όλο και θα αυξάνει τον ανταγωνισμό, ανεβάζοντας συνεχώς τον πήχη της επιτυχίας.
Όλα αυτά θα μας επηρεάσουν με τρεις τρόπους: Θα αποδυναμωθεί η εργασία, θα παγκοσμιοποιηθεί η εικονική εργασία και θα αναδυθεί η έννοια του transnational.
Ως αποτέλεσμα της διασυνδεσιμότητας και της παγκοσμιοποίησης, χάνονται διαρκώς εκατομμύρια θέσεις εργασίας σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Αυτή η αποδυνάμωση της εργασίας εξαφανίζει το μεσαίο εισόδημα, τις μεσαίες θέσεις εργασίας όπως είναι οι γραμματείς, οι μάνατζερ και οι εργάτες στην γραμμή παραγωγής.
Αυτού του είδους οι θέσεις εργασίας κινδυνεύουν επειδή μπορούν είτε να μεταφερθούν σε περιοχές με χαμηλά ημερομίσθια, είτε να αντικατασταθούν από την τεχνολογία. Αυτό που απομένει είναι οι θέσεις εργασίας στα δυο άκρα του φάσματος προσόντων και μισθών.
Από την μία υπάρχουν θέσεις που απαιτούν εξειδίκευση και αμείβονται καλά, όπως οι δικηγόροι, οι μηχανικοί, οι ειδικοί της πληροφορικής και οι τραπεζικοί επενδυτές, θέσεις δηλαδή που απαιτούν σύνθετες γνώσεις και δεν μπορούν να αντικατασταθούν από την τεχνολογία. Αυτές οι θέσεις θα συνεχίσουν να πληρώνονται καλά.
Από την άλλη, υπάρχουν θέσεις χαμηλών προσόντων και χαμηλής αμοιβής, όπως οι σερβιτόροι, οι κομμωτές, οι ταμίες και γενικά οι βοηθοί. Και αυτές οι εργασίες είναι δύσκολο να αυτοματοποιηθούν, διότι πρέπει να υπάρχει κάποιος εκεί για να τις κάνει. Επειδή όμως για τις θέσεις αυτές απαιτείται ελάχιστη εκπαίδευση, πάντα θα υπάρχει μια μεγάλη δεξαμενή υποψήφιων, οπότε και τα μεροκάματα θα παραμένουν χαμηλά και ανταγωνιστικά.
Το σημερινό πλεονέκτημα που έχει η Δύση στο να εκπαιδεύει τον πληθυσμό της θα διαβρωθεί τάχιστα, ακόμη και για τις πιο απαιτητικές σε προσόντα εργασίες, καθώς νέες online πλατφόρμες εκπαίδευσης, όπως είναι OpenCourseWare, Open Yale, iTunes U και Khan Academy, συνδέουν μεταξύ τους μεγάλους αριθμούς «φοιτητών», επιτρέποντάς τους να έχουν τις ίδιες εκπαιδευτικές εμπειρίες και να αποκτούν παρόμοιους τίτλους σπουδών.
Αυτό σημαίνει πως ένας νεαρός Ινδός χωρικός θα έχει την ίδια εμπειρία με κάποιον που ζει στο κέντρο της Νέας Υόρκης. Η μόρφωση, όμως,  είναι ένας μόνο παράγοντας της εξίσωσης της εργασίας. Ένας άλλος, είναι η ίδια η εργασία.
Στην πραγματικότητα, τι μπορεί να κάνει ένας καλά καταρτισμένος Ινδός στο χωριό του; Μάλλον, στην επερχόμενη δεκαετία, ακόμη κι αυτοί που ζουν σε απομονωμένες περιοχές, θα μπορούν να εργάζονται online.
Ουσιαστικά, αυτό σημαίνει πως είτε ζεις στην Ουρουγουάη, στην Ουγκάντα, ή στο Ουζμπεκιστάν, η οικονομική κατάσταση της χώρας σου δεν θα επηρεάζει την δυνατότητά σου να βρεις δουλειά, αφού η εικονική αγορά διαπερνά τα εθνικά σύνορα και τις οικονομίες.
Σήμερα, κάποιες πλατφόρμες όπως οι  oDesk, elance και  Guru, μπορούν να συνδέουν αγοραστές ειδικών προσόντων και δεξιοτήτων, με αυτούς που τα διαθέτουν προς πώληση, παρέχοντας πρόσβαση σε σχεδιαστές δικτύων, προγραμματιστές, πωλητές και μεταφραστές από ολόκληρο τον κόσμο. Οι πλατφόρμες αυτές προσφέρουν ταχύτητα και αξιοπιστία.
Υπάρχει μάλιστα η πιθανότητα, πως αυτού του είδους η εξέλιξη, να μεταφέρει την εργασία σε περιοχές όπου τυχαίνει να ζουν οι πιο ταλαντούχοι και αυτοί με τα μεγαλύτερα κίνητρα για να εργαστούν.
Οι συνέπειες της παγκοσμιοποίησης της εκπαίδευσης, καθώς και της αγοράς εργασίας, οδηγούν σε αυτό που αποκαλείται «ο άνθρωπος transnational».
Στο παρελθόν, έτσι χαρακτηρίζονταν κάποιες πολυεθνικές επιχειρήσεις, τώρα όμως έτσι χαρακτηρίζονται τα άτομα.
Πρόκειται για μια παγκόσμια κατηγορία ανθρώπων που μπορούν να μετακομίσουν ανά πάσα στιγμή και να πάρουν αποφάσεις με βάση τις παγκόσμιες ευκαιρίες απασχόλησης και επένδυσης.
Αυτή η ελίτ, με μια υβριδική σχέση ανάμεσα σε πολλές κουλτούρες και κοινωνίες, θα χτίσει διεθνείς γέφυρες, αναφορικά με το στυλ διοίκησης, τις πολιτισμικές ευαισθησίες και τα κοινωνικά δίκτυα.
Οι  Transnationals μιλάνε περισσότερες από μια γλώσσες, και συχνά έχουν διπλή υπηκοότητα. Συνεπώς μπορούν εύκολα να προσαρμοστούν στις δια-πολιτιστικές επικοινωνίες, που είναι άκρως απαραίτητες για τους παγκόσμιους οργανισμούς.
Στο παρελθόν, οι περισσότεροι τέτοιοι άνθρωποι προέρχονταν από την αναπτυγμένη Δύση. Τώρα, προκύπτουν από διάφορες περιοχές του κόσμου, και όπως όλα δείχνουν, αυτό θα συνεχιστεί.
Την επόμενη δεκαετία, αναμένεται να δούμε μια στρατιά ηγετών, να αναδύεται από την Ινδία και την Κίνα, αφού οι μεγάλες «διασπορές» των χωρών αυτών, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ακόμη περισσότερη σύνδεσή μεταξύ των αγορών.
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: