Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2023

TikTok

 Le Figaro:
Σύμφωνα με τον Tristan Harris, πρώην υπάλληλο της Google, η Κίνα αποβλακώνει τα παιδιά μας μέσω του TikTok, ενώ προστατεύει τα δικά της με μια περιοριστική έκδοση. Πιστεύετε ότι τα κοινωνικά δίκτυα θα καθορίσουν το μέλλον των κοινωνιών μας ;
Michel Desmurget:


Υπάρχει ήδη πραγματική διαφορά μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ και των ασιατικών χωρών. Το 2009, όταν η Κίνα εντάχθηκε στο πρόγραμμα PISA, το οποίο αξιολογεί τις δεξιότητες των παιδιών, ήταν ένα σοκ για τη Δύση. Ο ίδιος ο Ομπάμα είχε μιλήσει τότε για φαινόμενο Sputnik, το οποίο αναφέρεται στο τραύμα των Αμερικανών όταν οι Ρώσοι εκτόξευσαν τον πρώτο τους δορυφόρο. Αυτό ήταν που ώθησε τις Ηνωμένες Πολιτείες να δημιουργήσουν την NASA και να δρομολογήσουν κολοσσιαία διαστημικά προγράμματα. Οταν η Κίνα και άλλες ασιατικές χώρες εντάχθηκαν στο πρόγραμμα PISA η Δύση συνειδητοποίησε την απολύτως σημαντική υστέρησή της. Τα παιδιά τους έχουν πολύ καλύτερες επιδόσεις από τα δικά μας αλλά αυτή τη φορά δεν αντιδράσαμε και αυτό θα μπορούσε να είναι καθοριστικό για το μέλλον των κοινωνιών μας.
Τα κοινωνικά δίκτυα ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό ενώ την ίδια στιγμή η Κίνα ελέγχει αυστηρά την χρήση τους. Η κινεζική κυβέρνηση περιόρισε τον χρόνο χρήσης του TikTok στα 40 λεπτά την ημέρα και μείωσε δραστικά τον καθημερινό χρόνο βιντεοπαιχνιδιών των νέων ενώ τα παιδιά μας στην Ευρώπη περνούν επτά με οκτώ ώρες την ημέρα μπροστά σε οθόνες. Η έκδοση του TikTok που έχουμε στη Δύση δεν έχει κανένα περιορισμό ούτε από άποψη περιεχομένου ούτε από άποψη χρόνου. Και μας λένε τακτικά για τις θετικές επιπτώσεις αυτών των δικτύων, που είναι μόνο μια σταγόνα μπροστά στον ωκεανό της ζημιάς που προκαλούν. Το κάπνισμα έχει θετική επίδραση της απώλειας βάρους αλλά κανείς δεν είναι αρκετά ανόητος για να το συστήσει.
 
Le Figaro: Ποιες είναι οι συγκεκριμένες αρνητικές επιπτώσεις των κοινωνικών δικτύων ιδίως του TikTok ;
Τα κοινωνικά δίκτυα έχουν έμμεσα αποτελέσματα, αφαιρώντας χρόνο από άλλες δραστηριότητες, όπως ο ύπνος ή η ανάγνωση, κάτι που είναι ωστόσο θεμελιώδες στη διαδικασία της γλωσσικής ανάπτυξης. Μερικές φορές μας λένε ότι οι νέοι διαβάζουν στο TikTok και στο Instagram, δεν είμαι πεπεισμένος για αυτό και τα λίγα πράγματα που διαβάζουν απέχουν χιλιόμετρα από αυτό που θα τους απέφερε ακόμη και η ανάγνωση ενός φτωχού μυθιστορήματος. Οι συνέπειες στις γλωσσικές δεξιότητες είναι τρομερές. Υπάρχουν και άμεσες επιπτώσεις, όπως στην προσοχή, αυτά τα δίκτυα είναι μόνιμες αισθητηριακές προκλήσεις. Είναι επίσης γιγαντιαίες πλατφόρμες δημιουργίας κοινωνικών κανόνων και νορμών και ασκούν τρομερή πίεση στους εφήβους.
Τα κοινωνικά δίκτυα βασίζονται στους πιο πρωτόγονους μηχανισμούς του εγκεφάλου μας. Κάθε φορά που λαμβάνουμε πληροφορίες από το TikTok ή δημιουργούμε έναν νέο σύνδεσμο στο Instagram, λαμβάνουμε μια μικρή δόση ντοπαμίνης. Σαν μια μαϊμού στο εργαστήριο που παίρνει το φυστίκι της όταν κάνει το σωστό. Αυτές οι πλατφόρμες παίζουν με αυτούς τους μηχανισμούς και μας υποδουλώνουν μέσω αυτών. Αυτά τα δίκτυα είναι πραγματικές μηχανές απόσπασης της προσοχής στον εγκέφαλο. Ενώ νομίζουμε ότι οι νέοι είναι πιο αντιδραστικοί σε γεγονότα που συμβαίνουν στο περιβάλλον τους δεν καταλαβαίνουμε ότι αυτό οφείλεται πάνω απ' όλα στον θάνατο της ικανότητας προσοχής.
Le Figaro:  Πρέπει να εξετάσουμε τον περιορισμό του TikTok όπως έκανε η κινεζική κυβέρνηση ;
Ρωτήθηκε ένας Κινέζος αξιωματούχος γιατί περιορίζουν τον χρόνο χρήσης βιντεοπαιχνιδιών και κοινωνικών δικτύων με κίνδυνο να ζημιώσουν τον τεχνολογικό τους τομέα και αυτός απάντησε πολύ απλά και αυθόρμητα «Αυτά τα παιδιά είναι το μέλλον του έθνους μας». Δεν ξέρω αν η Γαλλία πρέπει να λάβει τέτοια μέτρα, δεν ήμουν ποτέ υπέρ των καταναγκαστικών μέτρων. Αλλά θα πρέπει ήδη να βάλουμε ένα τέλος στο lobbying και την μαζική παραπληροφόρη που μας λέει συνέχεια ότι τα παιδιά γίνονται πιο έξυπνα χάρη στα βιντεοπαιχνίδια και τα κοινωνικά δίκτυα και ότι αποκτούν καλύτερες γνωστικές ικανότητες ... Ολες οι μελέτες δείχνουν το αντίθετο και απλώς βασίζονται σε μερικά οριακά θετικά αποτελέσματα για να μας πουλήσουν το οτιδήποτε. Οι άνθρωποι αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι υπάρχει πρόβλημα. Συμβαίνει ακριβώς το ίδιο με την ψηφιακή εκπαίδευση στο σχολείο. Μας λένε ότι πρέπει να επενδύσουμε μαζικά σε αυτό ενώ πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι όσο οι επενδύσεις στην ψηφιακή τεχνολογία στο σχολείο αυξάνονται τόσο χαμηλότερα είναι τα αποτελέσματα.
Η πτώση του σχολικού επιπέδου, στις γλώσσες, στα μαθηματικά, στις λεκτικές δεξιότητες και την γραφή είναι απολύτως τερατώδης. Ο μέσος μαθητής σήμερα έχει το ίδιο επίπεδο με αυτόν που θεωρούνταν ότι αντιμετώπιζε ακραίες δυσκολίες πριν από 25 χρόνια. Το έχουμε δει αυτό εδώ και χρόνια και οι μελέτες δείχνουν την καταστροφική επιρροή των κοινωνικών δικτύων και της υπερβολικής χρήσης της ψηφιακής τεχνολογίας αλλά το αφήνουμε να συμβαίνει επειδή μερικοί λομπίστες συνεχίζουν την προπαγάνδα τους.
Le Figaro: Επηρεάζουν ο αλγόριθμος και οι τρόποι λειτουργίας του TikTok τις γνωστικές μας ικανότητες περισσότερο από άλλα κοινωνικά δίκτυα ;
Όχι, εξακολουθεί να είναι η ίδια αρχή. Ο αλγόριθμός τους βασίζεται στους ίδιους μηχανισμούς διατήρησης της προσοχής και διέγερσης του συστήματος ανταμοιβής. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι αν αυτές οι πλατφόρμες είναι δωρεάν, τότε το προϊόν είναι το παιδί που περνά τη μέρα του σε αυτό. Τελικά οι Κινέζοι είναι πολύ έξυπνοι. Όπως οι CEO της Silicon Valley, προστατεύουν τα παιδιά τους ενώ πουλάνε το προϊόν τους στα δικά μας. Είμαστε οι ηλίθιοι της ιστορίας. Υπήρξαν αρκετά ενδελεχείς έρευνες από τους New York Times που δείχνουν ότι οι άνθρωποι που ασχολούνται με αυτές τις επιχειρήσεις απαγορεύουν αυστηρά στα παιδιά τους να χρησιμοποιούν αυτές τις τεχνολογίες, επειδή γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τις καταστροφικές συνέπειες αυτού που πουλάνε.
Δεν πρέπει τέλος να αγνοηθεί η σημασία των λόμπι για αυτό το θέμα. Υπάρχουν βιομηχανίες αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, είτε πίσω από τα κοινωνικά δίκτυα είτε τα βιντεοπαιχνίδια. Αν είχαμε κυκλοφορήσει τα ίδια προϊόντα χωρίς να υπάρχουν τεράστιες εταιρείες πίσω από αυτά θα είχαν ληφθεί δραστικά μέτρα υγείας εδώ και πολύ καιρό. Έχει γίνει ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα δημόσιας υγείας και οι άνθρωποι αρχίζουν να το αντιλαμβάνονται αλλά δεν παίρνεται κανένα μέτρο. Κάποτε θα πρέπει να ξυπνήσουμε.
Le Figaro:
16/1/23

δια facebook:

Babis Georges Petrakis


Δεν υπάρχουν σχόλια: