Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2019

Έχουμε ακόμη ανάγκη από… Γαλιλαίους;

Του Αντώνη Δαρζέντα

Δύο πολύ ενδιαφέρουσες περιπτώσεις έχουν απασχολήσει τον τελευταίο καιρό την παγκόσμια διαδικτυακή κοινότητα. Η διάσημη J. K. Rowling συγγραφέας του περίφημου Harry Potter βρέθηκε σε διασταυρούμενα πυρά όταν υποστήριξε την Maya Forstater μια γυναίκα που έχασε τη δουλειά της εξαιτίας σχολίων που είχε κάνει στο Τwitter για τους διεμφυλικούς.

Η Maya απολύθηκε από το Center for Global Development στο Λονδίνο μετά από σχόλια στο Twitter γύρω από τα σχέδια της Αγγλικής κυβέρνησης ως προς το να αφήσει τα άτομα ελεύθερα να αυτοπροσδιορίζουν το γένος τους. Η Maya έγραψε πως δεν πιστεύει πως οι τρανς γυναίκες είναι άντρες ακόμα και εάν έχουν υποστεί επέμβαση, όσο και αν τις θεωρεί ο νόμος γυναίκες. Παρότι η θέση της Maya στο ίδρυμα που δούλευε ήταν άσχετη με τέτοια θέματα ως οικονομολόγος, το ίδρυμα την απέλυσε αλλά και το δικαστήριο που προσέφυγε δικαίωσε τον εργοδότη λέγοντας πως "οι απόψεις δεν προστατεύονται ως φιλοσοφικές πεποιθήσεις και είναι ασύμβατες με την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τα βασικά δικαιώματα των υπολοίπων".

Η J. K Rowling έγραψε στο Twitter "Ντύσου όπως θέλεις, πες τον εαυτό σου όπως θες, κοιμήσου με όποιον θες. Αλλά το να απολύεις γυναίκες επειδή ισχυρίστηκαν ότι το φύλο είναι αλήθεια;;; "
Την ίδια στιγμή στην Αυστραλιανή Βικτώρια η Susan Crockford απολύεται από το Πανεπιστήμιο που διδάσκει στην Αυστραλία. Η Susan είναι Βιολόγος - Ζωολόγος ειδικός στις πολικές αρκούδες. Εδώ και χρόνια ασχολείται με τον πληθυσμό τους και γράφει πως παρά την κλιματική αλλαγή, ο πληθυσμός τους αυξάνει παρά τις περί του αντίθετου πεποιθήσεις.

Κάποιοι συνάδελφοι τους την αντικρούουν και υπάρχει ένα σοβαρό επιστημονικό debate. Ως εδώ όλα καλά. Δεν είναι κακή η διαφωνία, ούτε είναι η πρώτη φορά που υπάρχει μεταξύ επιστημόνων. Ωστόσο το τέλος της ακαδημαϊκής της καριέρας ήρθε όταν τόλμησε να αμφισβητήσει ένα ντοκιμαντέρ με σχολιαστή τον τρομερό Richard Attenborough όπου έδειχνε ένα κοπάδι θαλάσσιων ίππων να κατακρημνίζεται σε έναν γκρεμό. Το ντοκιμαντέρ ισχυριζόταν πως αυτό έγινε εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Ωστόσο η Susan Crockford έγραψε πως κατάλαβε που είναι το μέρος. Και διατύπωσε την άποψη πως στην οι θαλάσσιοι ίπποι δεν αυτοκτονούσαν εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, αλλά στην πραγματικότητα τους κυνηγούσαν πολικές αρκούδες. Και πράγματι. Δόθηκαν στην δημοσιότητα επιπλέον πλάνα και ο ισχυρισμός της ήταν αληθής. Σε αυτά φαίνεται πεντακάθαρα ότι οι θαλάσσιοι ίπποι πηγαίνουν προς τον γκρεμό κυνηγημένοι από πολικές αρκούδες. Μάλιστα η παραγωγή και προς τιμήν της, άλλαξε το σενάριο και επαναδιατύπωσε τη σκηνή. Ωστόσο η Susan στοχοποιήθηκε ως αρνητής της κλιματικής αλλαγής. Και ήρθε η απόλυση της.

Τα δύο παραπάνω περιστατικά αν και κάπως διαφορετικά έχουν ανάψει την συζήτηση στη Δύση για την πολιτική ορθότητα, τα όρια της, την ελευθερία του λόγου και την Ακαδημαϊκή ελευθερία.

Παρά την κοινή μας πεποίθηση πως η Δύση είναι ένας πυρήνας ελεύθερης σκέψης και δημιουργίας  σε έναν κόσμο που αλλάζει συνεχώς κάποιοι πληρώνουν ισχυρό τίμημα ακόμα για τις απόψεις τους.

Έχουμε άραγε ακόμα ανάγκη από Γαλιλαίους που να αναφωνήσουν «κι όμως γυρίζει»;
=========
ΠΗΓΗ
===================

Δεν υπάρχουν σχόλια: