Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

Future Education

Πώς η τεχνολογία μπορεί να αλλάξει το μέλλον της εκπαίδευσης;

Το διαδίκτυο έχει αλλάξει τον τρόπο που αναζητούμε πληροφορίες και ενημερωνόμαστε. Wikipedia, επιστημονικά webinars από τα γνωστότερα πανεπιστήμια παγκοσμίως, Coursera, Google Art Project και Khan Academy είναι μόνο μερικά παραδείγματα ανοιχτής διαδικτυακής εκπαίδευσης πάνω σε ποικίλα θέματα.


Ο εναλλακτικός τρόπος εκπαίδευσης μέσω των αλλαγών που έχει επιφέρει το διαδίκτυο προσφέρει πλέον την ευκαιρία σε όλους τους χρήστες του να παρακολουθήσουν μαθήματα του ενδιαφέροντός τους μέσα από «ανοιχτές μαθητικές τάξεις».  Αυτό όχι μόνο συνδέεται με την δια βίου μάθηση, αλλά κάνει πλέον και την γνώση προσβάσιμη σε όλους, χωρίς κανένα κοινωνικοοικονομικό κριτήριο. Το μόνο που απαιτείται είναι το ενδιαφέρον του «μαθητή» και η πρόσβαση στο internet.

Ωστόσο, αυτός ο τύπος εκπαίδευσης εκτός από την εύκολη προσβασιμότητα, έχει και ένα ακόμα χαρακτηριστικό: Οι ίδιοι άνθρωποι που εκπαιδεύονται και πληροφορούνται από τα sites τέτοιου ενδιαφέροντος,  τους δίνεται παράλληλα και η ευκαιρία να γίνουν οι ίδιοι επιμελητές της γνώσης που τους προσφέρεται. Με άλλα λόγια, η γνώση στο διαδίκτυο βασίζεται στους ανθρώπους που την παρακολουθούν. Όλοι μπορούν να συντάξουν κείμενα ή ακόμα να παρουσιάσουν σεμινάρια για θέματα που γνωρίζουν. Μάλιστα, τις περισσότερες φορές, οι «μαθητές» μπορούν να αξιολογήσουν την πληροφορία που τους παρουσιάζεται για να βοηθήσουν την βελτίωση της ποιότητάς της. Έτσι, ο κάθε μαθητής έχει την δυνατότητα να συνεισφέρει και να εμπλακεί ενεργά στην παραγωγή του περιεχομένου, αλλά και να το μοιραστεί με όλους τους εν δυνάμει επισκέπτες.

Σήμερα υπάρχουν τα μέσα για να χτίσουμε την διαδικτυακή εκπαίδευση, ανοιχτή και προσβάσιμη σε όλους από οπουδήποτε. Το μόνο που μένει είναι να πιστέψουμε στην αλλαγή που μπορεί να φέρει σε μεγάλη μερίδα χρηστών του διαδικτύου και που προοδευτικά μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που εκπαιδευόμαστε.

Στο TEDxAcademy 2013 θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε το θέμα του μέλλοντος της εκπαίδευσης μέσα απ’ την ομιλία του Chris Dellarocca. (πηγή)

Δεν υπάρχουν σχόλια: