Η Απαγορευμένη Εκπαίδευση (La Educacion Prohibida) είναι ένα ανεξάρτητο ντοκιμαντέρ για την εκπαίδευση που κυκλοφόρησε το 2012. Περιγράφει ποικίλες εναλλακτικές πρακτικές εκπαίδευσης και αντισυμβατικά σχολεία στη Λατινική Αμερική και την Ισπανία, και περιλαμβάνει εκπαιδευτικές προσεγγίσεις όπως η λαϊκή επιμόρφωση, το σύστημα Μοντεσσόρι, η προοδευτική εκπαίδευση, η εκπαίδευση Βάλντορφ, η κατ οίκον διδασκαλία. Το ντοκιμαντέρ χωρίζεται σε 10 θεματικά επεισόδια, το καθένα από τα οποία παρουσιάζει μια διαφορετική πτυχή της εκπαίδευσης στο πλαίσιο του σχολείου και έξω από αυτό. Τα θέματα περιλαμβάνουν την ιστορία του σχολικού συστήματος, την εξουσία και δύναμη στα σχολεία, την αξιολόγηση και το διαχωρισμό των μαθητών, την κοινωνική λειτουργία των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, καθώς και το ρόλο των εκπαιδευτικών και των οικογενειών. Η ταινία περιέχει σχεδόν 30 λεπτά κινουμένων σχεδίων και μια φανταστική δραματοποιημένη ιστορία που συνδέει τα επεισόδια. Είναι η πρώτη Ισπανική ταινία που χρηματοδοτήθηκε μέσω της μεθόδου πληθοχρηματοδότησης και προβλήθηκε ταυτόχρονα σε 130 πόλεις, σε 13 χώρες, με συνολικό αριθμό 18.000 θεατών μέσα σε μια μέρα. (πηγή)
------------------------------------------------------------------
Συμπληρωματικά:
Παιδεία της δεκαετίας του '50 (Βίντεο)
Πριν καιρό, ρεπορτάζ της γερμανικής ιστοσελίδας «Deutsche Wirtschafts Nachritchten», που αναφερόταν στην κατάσταση που επικρατεί στα ελληνικά σχολεία είχε τίτλο «Η Ελλάδα όπως στην δεκαετία του ’50».
Το ίδιο μας λέει τώρα και μια γονέας σχολείου της Κρήτης στο βίντεο που παραθέτουμε.
Μέχρι τώρα ξέραμε για παιδάκια που λιποθυμούν απ’ την πείνα στο σχολείο, για την παρότρυνση προς τους εκπαιδευτικούς του υπουργού μας Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλου, να πηγαίνουν να γευματίζουν σε στρατόπεδα οι εκπαιδευτικοί, αφού οι μισθοί πείνας που παίρνουν δεν αρκούν για μια αξιοπρεπή διαβίωση. Τώρα μαθαίνουμε ότι κάποιοι γονείς προσφέρονται να πληρώνουν οι ίδιοι τους δασκάλους των παιδιών τους αφού το υπουργείο δεν κάνει ούτε αυτό, στερώντας τα παιδιά τους από κάτι που υπάρχει ακόμα και σε τριτοκοσμικές χώρες.
Τι να προσθέσουμε παραπάνω εμείς απ’ όσα ακούμε στο βίντεο που παραθέτουμε;
-------------------------------------------
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου