Οι νέοι άνθρωποι, που μεγαλώνουν σήμερα σε συνθήκες διαρκούς δικτύωσης θα γίνουν άραγε ευφυείς και ταχύτατοι εργαζόμενοι ή θα καταλήξουν σαν διανοητικοί νάνοι, ανίκανοι να συγκεντρωθούν αρκετά για να διαβάσουν ένα καλό βιβλίο;
Σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου Pew, σε 1.021 ειδικούς, οι σημερινοί νέοι -μέλη της λεγόμενης «γενιά Υ»- θα έχουν «δικτυωμένο» εγκέφαλο, που θα τους επιτρέπει να βρίσκουν γρήγορα την απάντηση σε ερωτήσεις. 42% των ερωτηθέντων, όμως, εμφανίζονται απαισιόδοξοι, λέγοντας ότι το 2020, οι νέοι χρήστες της τεχνολογίας θα αφαιρούνται εύκολα, δεν θα διαθέτουν την ικανότητα συγκροτημένης σκέψης και θα αναζητούν μόνο την άμεση ικανοποίηση.
Οι συμμετέχοντες στην έρευνα συμφώνησαν στις βασικές ικανότητες που θα πρέπει να έχουν οι νέοι το 2020. Οι ικανότητες αυτές περιλαμβάνουν την επίλυση προβλημάτων, μέσω αποτελεσματικής συνεργασίας, την αποτελεσματική έρευνα πληροφοριών και δεδομένων μέσω Διαδικτύου και τη σωστή αξιολόγηση πληροφοριών.
«Αντίθετα, η ικανότητα του να διαβάζεις ένα κείμενο και να σκέφτεσαι βαθιά και εποικοδομητικά για πολλές ώρες γύρω από αυτό, δεν θα έχει καμία ή θα έχει ελάχιστη αξία για τη μελλοντική κοινωνία και αγορά εργασίας», λέει ο επικεφαλής ερευνών της Microsoft, Τζόναθαν Γκράντιν, που συμμετείχε στην έρευνα.
Ο καθηγητής Μέσων Ενημέρωσης του Πανεπιστημίου του Τορόντο, Μπάρι Τσουντάκοφ, εκτιμά ότι η καλή γνώση των τεχνολογικών εξελίξεων, αλλά και η ικανότητα να προβλέψει κανείς πως οι εξελίξεις αυτές θα επηρεάσουν την καθημερινή ζωή, θα αποτελεί σημαντική ικανότητα το 2020.
Πολλοί από τους ερωτηθέντες υποστήριξαν την αναγκαιότητα νέας εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, που θα βοηθά τους νέους να διαχειρίζονται καλύτερα την τεχνολογία, αλλά και να συγκεντρώνονται ευκολότερα. Μεταξύ των μεταρρυθμιστικών προτάσεων ξεχωρίζουν η δημιουργία «ζωνών ηρεμίας», όπου οι νέοι θα μπορούν να αυτοσυγκεντρώνονται και να αναπαύονται, χωρίς τη συνοδεία ηλεκτρονικών συσκευών.
Ο επικεφαλής τεχνολογικής έρευνας στη Hewlett-Packard, Αλβάρο Ρετένα, προβλέπει σημαντική συρρίκνωση του ενδιαφέροντος για τις νέες τεχνολογίες, αλλά και τη λογοτεχνία, καθώς η ικανότητα συγκέντρωσης των κατοίκων του πλανήτη υποχωρεί. Η έρευνα του ινστιτούτου Pew, μέρος ευρύτερης ερευνητικής ενότητας, υπό τον τίτλο «Το Διαδίκτυο και η Αμερικανική Ζωή», έθεσε ερωτήματα σε ακαδημαϊκούς, εφευρέτες, επιχειρηματίες και απλούς χρήστες των νέων τεχνολογικών μέσων. Ποσοστό 40% των ερωτηθέντων ήταν ερευνητές και απασχολούνται σε πανεπιστήμιο, ενώ 12% είναι εργαζόμενοι εταιριών στον τομέα της τεχνολογίας.
www.kathimerini.gr με στοιχεία από Reuters
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου